ANGE POSTEKOGLU

Prvi australski trener u Premijer ligi ikada bolji od Murinja i Gvardiole: Preporodio Totenhem i ušao u historiju

Najbolji trenerski start u historiji. Tim sa sjevera Londona prvi u Engleskoj

Postekoglu: U klub stigao na mala vrata. AP

25.10.2023

Australski trener Ange Postekoglu (Postecoglou, 58) je hit ovosezonske Premijer lige. Ne samo da je bezbolno odradio tranziciju Totenhema u eru bez Harija Kejna (Harry Kane), već je preporodio ekipu koja je nakon prvih devet kola prva u Engleskoj sa 23 boda.

Ni Žoze Murinjo (Jose Mourinho), Pep Gvardiola (Guardiola), Jirgen Klop (Jurgen Klopp) nisu imali start kakav ima trener koji je na mala vrata došao na sjever Londona.

Postekoglu: Iza sebe ostavio velika imena. LiveScore

Postekoglu je prvi australski trener u historiji Premijer lige, a već na startu je pokazao da će ostaviti dubok trag jer je srušio rekord Gusa Hidinka (Guus Hiddink) i Majka Volkera (Mike Walker) koji su imali 22 boda iz prvih devet utakmica.

Sjajni „Pijetlovi“

Ko je rekao da Totenhem ne može bez Kejna? Vjerovatno su se svi u klubu pribojavali života bez prve zvijezde, ali se Australac naboranog čela prihvatio u koštac s problemom i riješio ga bezbolno. Son Heung-Minu je dodijelio kapitensku traku i načinio ga liderom ekipe, a u pomoć mu je doveo Džejmsa Medisona (James Maddison) koji su nezaustavljivi.

I nije samo Totenhem vodeći po broju bodova, već je i najopasniji tim u Engleskoj. Do sada je Postekogluova ekipa uputila 168 šuteva na gol protivnika, od kojih 61 u okvir. Također, tim ima i najviše dodavanja u posljednjoj trećini terena (1.662) i najviše dodira u protivničkom šesnaestercu (375).

Miriše na 1960.

Od brige do sreće. Tako bi se najlakše opisalo raspoloženje navijača Totenhema od 12. avgusta kada je Kejn potpisao za Bajern pa do danas, kada su njihovi ljubimci na čelu Engleske.

Postekoglu: Sjajni rezultati. Transfermarkt

Najbolji je ovo start „Pijetlova“ u sezoni još od 1960. godine, kada su imali stopostotan učinak. I tada su osvojili svoju posljednju titulu prvaka Engleske. Nije ni čudo što vlada euforija među navijačima Totenhema kojima sve „miriše na 1960. godinu“.

Ange Postekoglu je u Totenhem stigao iz Seltika s kojim je osvojio dvije titule prvaka Škotske, a prethodno je vodio još Jokohamu, reprezentaciju Australije, Melburn, Brizbejn, Panačaiki, te omladinske selekcije Australije. Sada je „kriv“ što navijači Totenhema sanjaju. No, jasno je da će se pitati Mančester siti, Arsenal, Liverpul...

Kuća slavnih

Postekoglu je rođen 27. avgusta 1965. u Atini, a s porodicom je emigrirao u Australiju kada mu je bilo pet godina. Igrao je na poziciji defanzivca u Saut Melburnu, a tamo mu je trener bio čuveni Ferenc Puškaš koji je ostavio veliki dojam na njega.

U novembru 2022. počašćen je uvođenjem u Kuću slavnih australskog fudbala zbog iznimnog doprinosa kao igrač i trener.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.