SVI SU GA VOLJELI

Preminuo legendarni fudbaler i virtuoz sevdaha, Mustafa Hasanagić - Mujo

Bivši igrač Partizana i fantastični pjevač napustio nas je u 82. godini života

Mustafa Hasanagić - Mujo. Screenshot / YouTube

N. Č.

12.11.2023

U 82. godini života, preminuo je legendarni fudbaler i član najslavnije generacije Partizana, Mustafa Hasanagić, poznat kao Mujo. Njegova karijera, obilježena devetogodišnjim igranjem za Partizan, ostavila je neizbrisiv trag u historiji kluba.

Hasanagić je započeo svoje fudbalske korake u FK FAP iz Priboja, a zatim je, s 20 godina, stigao u Partizan (1961. godine). Tokom devet godina provedenih u klubu, odigrao je 104 prvenstvene utakmice i postigao 55 golova. Sa Partizanom je osvojio tri titule šampiona Jugoslavije u sezonama 1961-62, 1962-63 i 1964-65.

Najveći uspjeh Hasanagić je doživio tokom učešća u finalu Kupa šampiona 1966. godine u Briselu protiv Real Madrida. U toj slavnoj sezoni, postigao je šest golova, a u finalnom susretu asistirao Veliboru Vasoviću kod jedinog gola (1:2). Nakon Partizana, karijeru je nastavio u Švicarskoj, igrajući za Servete i Šo de Fon, gdje se povukao iz aktivnog igranja, ali je i dalje bio igrač-trener u Siriji.

Hasanagić je također ostavio svoj trag i u reprezentaciji Jugoslavije, odigravši pet utakmica. Debitovao je 7. novembra 1965. godine, dok se oprostio od domaće publike 3. maja 1967. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1968. protiv Njemačke (1:0).

Osim po fudbalskom talentu, Hasanagić je bio poznat kao izuzetan pjevač, posebno ističući svoju ljubav prema sevdalinkama. Imao je nekoliko izdatih ploča, a jedno od najlepših izvođenja pjesme "Sarajevo na Miljacki hladnoj" pripisuje se upravo njemu. Osim toga, vodio je i kafić "Crno-bela devetka" u Beogradu, koji je bio jedno od najposjećenijih mjesta u centru grada.

Uprkos slavi koju je stekao, Hasanagić je ostao skroman i poštovan od strane svih koji su ga poznavali. Njegova smrt ostavlja prazninu u svijetu fudbala i muzike, a sjećanje na "Muju" će zauvijek živjeti kao dio historije Partizana i Jugoslavije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.