TURSKA SUPERLIGA

Fenerbahče na krilima Džeke i Tadića slavio u velikom derbiju

Najbolji fudbaler u historiji BiH je blistao na derbiju Istanbula

Edin Džeko. Fenerbahce

N. H.

9.12.2023

Fudbaleri Fenerbahčea su slavili protiv Bešiktaša u gradskom derbiju u 15. kolu turske Superlige rezultatom 1:3. 

Na ovoj utakmici je ponovo blistao najbolji fudbaler u historiji Bosne i Hercegovine, Edin Džeko. 

"Dijamantu" je trebalo samo 10 minuta da načne mrežu gradskog rivala, a to mu je ujedno bio i 12. pogodak u ovoj sezoni turskog prvenstva. 

Gol je došao nakon odlične asistencije srbijanskog veznjaka Dušana Tadića, kada je pronašao našeg reprezentativca, koji se riješio defanzivca i ostao sam pred golmanom. 

Inače, ovo je bio najraniji pogodak koji je Bešiktaš primio ove sezone. 

Ipak, domaći se nisu predavali, a veoma loš penal napravili su "žuto-plavi". Engleski veznjak Aleks Okslejd Čembrlejn (Alex Oxlade-Chamberlain) uspio je iskoristiti priliku i postići gol. 

Fudbaleri Fenera su u nastavku utakmice bili dominantni, što je na kraju pokazao rezultat.

Erik Baji (Eric Bailly), defanzivac Bešiktaša, napravio je veoma loš penal, koji je Dušan Tadić uspio pretvoriti u pogodak. 

Na samom kraju susreta, defanzivac iz Obale Slonovače napravio je još jedan penal, igrajući rukom u svom šesnaestercu, ali taj udarac s bijele tačke mu je odbrani golman Gunuk.

Ono što nije uspio Tadić, jeste Sebastijan Šimanski (Szimansky) u šestoj minuti sudijske nadoknade i on je postavio konačni rezultat.

Džeko je na terenu igrao do sudijske nadoknade, dok drugi "Zmaj", onaj u dresu Bešiktaša, Amir Hadžiahmetović nije nastupio.

Fenerbahče se ovom pobjedom vratio na vrh turske Superlige. Oni imaju 40 bodova, isto koliko i Galatasaraj, dok je Bešiktaš četvrti sa 26 osvojenih bodova. 

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.