MOGU LI IZDRŽATI DO KRAJA

Senzacija La Lige: Tim iz grada od 100.000 stanovnika melje sve pred sobom

Đirona gazi prema tituli prvaka Španije

Đirona: Nezaustavljivi ove sezone. La Liga

R. Kapetanović

11.12.2023

Ono što trenutno radi Đirona ove sezone u prvenstvu Španije je već sada velika senzacija.

Sigurno je to da trenutno nema ekipe u Španiji koja može da se suprostavi sastavu španskog stručnjaka Mičela (Michela). 

Iako je Đirona prošle sezone bila daleko od mjesta koje vodi u evropska takmičenja, ove sezone tim iz grada koji broji tek nešto više od 100.000 stanovnika na sjeveru Katalonije  je u borbi za titulu prvaka Španije.

Velika pobjeda

Sinoć su moć fantastične Đirone na svojoj koži osjetili i fudbaleri Barcelone. Retultat je na kraju glasio 4:2 u korist gostiju.

U sinošnjoj utakmici Đirona je došla do ranog vodstva. Ukrajinac Artem Dovbik je u 12. minuti postigao gol za vodstvo Đirone protiv Barce. Robert Levandovski (Lewandowski) je u 19. minuti izjednačio i činilo se da će fudbaleri Đirone pasti protiv mnogo većeg katalonskog rivala. U nastavku utakmice mrežu su za goste zatresli Migel Gutierez u 40. minuti i Valeri Fernandez (Valery) u 80. minuti.

Bracelona je u sudijskoj nadoknadi umalo došla do preokreta. U drugoj minuti je Ilkaj Gundogan (Ilkay) smanjio na 2:3, a samo minutu poslije je Levandovski bio sam na pet metara od gola, ali je na kraju promašio veliku šansu. Ipak, u samom finišu susreta je jedna od najvećih legendi kluba Urugvajac Kristijan Stuani (Christian) postavio konačnih 4:2.

Lideri prvenstva

Đirona se trenutno nalazi na liderskoj poziciji La Lige i ima 41 osvojeni bod. Uz nevjerovatnih 13 pobjeda, ima samo dva remija i jedan poraz i to od Real Madrida (0:3).

Pored bodovne dominacije Đirone u domaćem prvenstvu Španije, veoma su dominantni i raspoloženi za postizanje golova. 

U 16 odigranih kola fudbaleri tima iz Katalonije su postigli 38 golova, što znači da postižu preko 2 gola po prosjeku na jednoj utakmici.

Da je fudbal i dalje poseban to pokazuje ovogodišnja Đirona, kojoj u leđa gledaju veliki španski trio Barcelona, Real Madrid i Atletiko Madrid (Atletico).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.