U BARAŽU LIGE NACIJA

Predstavljamo protivnika "Zmajica": Prvi golgeter tima je bivša zvijezda Reala, a jedna od ključnih fudbalerki ima veze s BiH

Reprezentativke Švedske nastupaju u vrhunskim klubovima, od Volfsburga, Barcelone, Juventusa, Arsenala, Bajerna..., do Čelzija

Švedska: Prva ekipa na FIFA-inoj rang listi. AP

11.12.2023

Voljom današnjeg žrijeba u polufinalu baraža za A diviziju Lige nacija ženska fudbalska reprezentacija BiH igrat će protiv selekcije Švedske.

"Zmajice" su dobile najjačeg mogućeg protivnika u baražu, jer je Švedska prema FIFA-inoj rang listi prva selekcija svijeta. Podsjetimo, Šveđanke su na minulom Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu osvojile 3. mjesto.

Vrhunska ekipa

Radi se o zaista sjajnoj ekipi. Reprezentativke Švedske nastupaju u vrhunskim klubovima, od Volfsburga, Barcelone, Juventusa, Arsenala, Bajerna..., do Čelzija. U Čelziju igraju dvije reprezentativke Švedske, a jedna od njih je Zećira Mušović.

Zećira je rođena u Švedskoj, porijeklom je iz Prijepolja, a rodbine ima i u Bosni i Hercegovini. A u fokus svjetskih medija došla je briljantnom partijom.

Bila je jedna od najvećih "krivaca" što su Sjedinjene Američke Države prvi put ostale bez medalje.

Šveđanke su eliminisale SAD u osmini finala nakon penala. Bilo je 0:0 u regularnom dijelu, kada je Mušović bila nesavladiva za Amerikanke, a onda je Švedska bila bolja na penalima sa 5:4.

Na putu do finala Mundijala zaustavila ju je Španija (2:1), koja je na kraju postala i prvak svijeta.

Prva zvijezda

Nakon što se povukla Karolin Seger (Caroline), kapitensku traku zadužila je Kosovare Aslani (Asllani), bivša igračica Real Madrida, a sada zvijezda Milana. Od trenutnih reprezentativki, ima najviše golova (45).

Aslani: Postigla 45 golova za Švedsku. AP

Prate je Stina Blakstenius (Blackstenius, 29), koja nastupa za Arsenal, zvijezda Barcelone Fridolina Rolfo, Sofija Jakobsen koja igra u SAD, za ekipu San Diego Vejva (23), te Lina Hurtig, još jedna fudbalerka Arsenala.

Stub odbrane su Jona Anderson (Jonna Andersson), 30-godišnja igračica Hamarbija koja ima 90 nastupa za reprezentaciju, zvijezda Bajern Minhena Magdalena Erikson (Eriksson) koja je odigrala 106 utakmica za Švedsku i dala 12 golova, još jedna fudbalerka Arsenala Amanda Ilestadt koja je 72 puta nastupila za Švedsku, te Natali Bjorn (Nathalie) koja igra za Everton, a 26-godišnjakina ima već 60 nastupa za Švedsku.

Prvi meč u BiH

Utakmice baraža odigrat će se u terminu između 21. i 28. februara, a BiH će prvi meč igrati na svom terenu.

- Ako želimo igrati na Evropskom prvenstvu, moramo znati gdje smo trenutno i na čemu treba da radimo, a to će nam dvije utakmice sa Švedskom pokazati.

Raduje me što prvu utakmicu igramo kući jer nam je potrebna podrška naših navijača, a to će ohrabriti naše igračice da odigraju što bolje i podignu samopouzdanje za revanš - rekla je Hurem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.