PRIJATELJSKA UTAKMICA

BiH će imati čast: Englezi će dočekati "Zmajeve" na stadionu na kojem nisu igrali skoro 20 godina

Posljednji put je Engleska igrala u Njukaslu 30. marta 2005. godine

BiH gostuje Engleskoj 3. juna. N/FSBiH

31.1.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će 3. juna gostovati Engleskoj u prijateljskoj utakmici. Taj meč će se igrati na Sent Džejms Parku, a to će biti prvi put da Engleska nastupa na stadionu Njukasla još od marta 2005. godine.

Engleska je 30. marta 2005. na Sent Džejms Parku ugostila Azerbejdžan u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Bilo je 2:0, a golove za Engleze postigli su Stiven Džerard (Steven Gerrard) i Dejvid Bekam (David Beckham). 

Englezi su taj susret počeli u sjajnom timu koji je mnogo obećavao, ali na kraju nije uspio napraviti rezultat na velikim takmičenjima.

Sastav Engleza protiv Azerbejdžana. Screenshot

Na golu je bio Pol Robinson (Paul), odbranu su činili Geri Nevil (Garry Neville), Rio Ferdinand, Džon Teri (John Terry) i Ešli Kol (Ashley Cole). U paklenom veznom redu bili su Džerard, Bekam, Frenk Lampard (Frank) i Džo Kol (Joe), a u vrhu napada su igrali Vejn Runi (Wayne Rooney) i Majkl Oven (Michael Owen).

Tog 30. marta 2005. na Sent Džejms Parku su kao rezervisti zaigrali Ledli King (Ledley), Kijeron Dajer (Kieron Dyer) i Džermajn Defo (Jermain Defoe).

- Ovo će biti sjajna prilika za reprezentaciju da odmjeri snage sa jednim od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. Nadam se da će i Zmajevi kroz baraž izboriti plasman na EURO, te da će i nama ova utakmica poslužiti kao svojevrsna priprema za smotru najboljih evropskih selekcija u Njemačkoj - poručio je Zeljković, pa dodao:

- Želio bih da se zahvalim FS Engleske na postignutom dogovoru. Za nas je ovo velika čast i privilegija. Nadam se da će utakmica u kolijevci fudbala biti ogroman motiv za naše igrače.

Ovo će biti prvi međusobni susret Bosne i Hercegovine i Engleske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.