PROŠAO PAKAO

Zamijenio Halanda pa mu otkrili rak: Priča o junaku Afričkog kupa nacija

Haler svojim golom donio titulu prvaka Afrike reprezentaciji Obale Slonovače

Haler: Trenutni napadač Dortmunda. PlatformaX

R. K.

12.2.2024

Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače po treći puta u svojoj historiji postala je prvak Afrike nakon što je u finalnoj utakmici pobijedila Nigeriju rezultatom 2:1. 

Utakmica je odigrana pred 60.000 gledatelja, a pobjedonosni gol je donio Sebastian Haler (Haller).

Nigerija je bolje otvorila finale i povela je u 38. minuti golom Vilijama Trost-Ekonga (William Troost-Ekongo). Preokret je stigao golovima koje su postigli Frank Kesi (Franck Kessie) u 62., a onda i Haler u 81. minuti.

Zablistao u Frankfurtu

Haler je tako u manje od dvije godine prošao put od pakla i straha za svoj život, kada mu je dijagnosticiran rak testisa, do junaka nacije. 

U ljeto 2017. godine Haler je stigao u Ajntraht iz Frankfurta. Klubu iz Njemačke pomogao je u osvajanju njemačkog Kupa s četiri gola u pet utakmica. 

Nastavio je rasti, uslijedio je transfer u Vest Hem težak 50 miliona eura, nakon čega je uslijedio odlazak u Ajaks u kojem je porušio niz rekorda, a u kojem je s 21 golom bio i najbolji strijelac nizozemskog prvenstva.

Napravio transfer pa saznao lošu vijest

Nakon sjajnih partija u Nizozemskoj, Borusia Dortmund je zamjenu za Erlinga Halanda (Haaland) pronašla upravo u njemu. On je prešao u Dortmund uz odštetu, koja može biti do 35 miliona eura. Dvanaest dana kasnije osjećao se loše na treningu na pripremama u Švicarskoj. Odmah je poslan u Dortmund, gdje je pretragama utvrđeno da 28-godišnji golgeter ima karcinom testisa.

Zbog operacije i hemoterapija propustio je većinu sezone, a onda se vratio i postao ključan igrač Dortmunda u lovu na titulu. Vukao je Borusiju golovima, držao je na prvom mjestu, a onda u posljednjoj utakmici sezone promašio dvije ključne šanse u remiju 2:2 protiv Majnca. Iskoristio je to Bajern i pobjedom 2:1 kod Kelna izjednačio bodovni učinak Dortmunda i uzeo titulu.

Nakon što je u polufinalu Afričkog kupa nacija zabio jedini gol na utakmici protiv Konga (1:0) i odveo Obalu Slonovače u finale kontinentalnog turnira, u finalu je zaokružio nevjerovatnu priču golom vrijednim titule.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.