LIČNOST DANA

Sebastijan Ale: "Domaći" heroj

Napadaču je to druga najveća pobjeda u karijeri

Ale: Pogodio za finale. AP

9.2.2024

Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače teškom mukom je došla do finala Afričkog kupa nacija. Uspjeli su, uprkos mnogim previranjima, pritisku domaćeg terena, pa čak i promjeni selektora tokom trajanja prvenstva, doći do nezamislivog.

Iako su svi igrači zaslužni za uspjeh, jedan čovjek se izdvaja među svim ostalim herojima. Sebastijan Ale (Haller), gorostasni napadač Borusije iz Dortmunda, uspio je odvesti Obalu Slonovače u finale tako što je pogodio protiv DR Konga u 65. minuti u nimalo atraktivnoj utakmici.

Iako je pogodio za polufinale i novo finale, prvo od 2015. godine i treće u historiji, ovo čak nije najveća pobjeda u njegovom životu. Sjajni Ale je saznao da ima rak testisa u julu 2022. godine.

U trenutku mu se život pretvorio u noćnu moru, no napadač Obale Slonovače se oporavio i jači je nego ikada.

Njegov gol je došao samo nekoliko dana poslije Svjetskog dana borbe protiv raka, valjda kao još jedna poruka teškoj bolesti da je on na kraju borbe izašao kao pobjednik. U nedjelju protiv Nigerije će probati povesti svoju reprezentaciju do druge najveće pobjede u karijeri, ali dotad može uživati kao heroj svoje nacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.