KORUPCIJA U FUDBALU

Bivša zvijezda Premijeršipa i selektor osuđen na doživotnu kaznu

Dobio sam uspjeh na krive načine, a to me tjeralo da budem još nestrpljiviji i željniji brzih rezultata, rekao je u priznanju

Li Tie. AP

N. H.

23.2.2024

Bivši selektor Kine i fudbaler Evertona Li Tie osuđen je na doživotnu kaznu zbog korupcije u svojoj domovini, prenose engleski mediji. 

Li je igrao za Everton između 2002. i 2006. godine, a u četiri godine zabilježio je 40 nastupa. Danas 46-godišnji Li, bio je selektor Kine između 2019. i 2021. godine, gdje je naslijedio legendarnog Italijana Marćela Lipija (Marcelo Lippi).

On je sada uhvaćen u velikoj akciji kinsekih vlasti koje su se odlučile obračunati s korupcijom u tamošnjem fudbalu. 

On je još 2022. godine osumnjičen da je "prihvatao i nudio mito", a priznao je na kineskoj nacionalnoj televiziji da je platio oko 330 hiljada funti da bi postao selektor.

Osim toga priznao je i da je učestvovao u namještanju utakmica klubova koje je vodio u Kini. 

- Jako mi je žao. Trebao sam biti s obje noge na zemlji i slijediti pravi put. Neke stvari su tada bile raširene kao uobičajene prakse u fudbalu. Dobio sam uspjeh na krive načine, a to me tjeralo da budem još nestrpljiviji i željniji brzih rezultata - rekao je Tie pa dodao:

- Kako bih ostvario dobre rezultate, pribjegao sam utjecaju na sudije i podmićivanju suparničkih igrača i trenera, nekada i preko klubova koji su utjecali na druge klubove.

On je priznao da je namještao utakmcie dok je bio trener Hebeija i Vuhana. Osim njega, osuđeni su i bivši predsjednik Saveza Čen Žujuan (Chen Xuyuan) na 15 godina, te potpredsjednik Saveza Du Žaokai (Zhaocai) na 13. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.