NASTAVAK SUKOBA

Navijači Atletika ponovo rasistički vrijeđali Vinisijusa, on se požalio UEFA-i: Nadam se da razmišljate o kazni

Pojavio se snimak na kojem su navijači Atletika uoči utakmice protiv Intera uzvikivali "Vinisijuse, čimpanzo"

Vinisijus: Na meti rasista. Platforma X

N. H.

14.3.2024

Rat brazilskog krilnog napadača i zvijezde madridskog Reala Vinisijusa Žuniora (Vinicius Jr.) i navijača Atletiko Madrida dobio je novu epizodu. 

Naime, španski mediji su objavili snimku na kojem su navijači "Jorgandžija" uoči utakmice protiv Intera uzvikivali "Vinisijuse, čimpanzo". 

Snimak je nastao u trenutku dok su čekali autobus sa svojom ekipom.

Fudbaler Reala osvrnuo se dan kasnije na rasističke uvrede.

- Nadam se da ste već razmišljali o njihovoj kazni. To je tužna stvarnost koja se događa čak i u utakmicama u kojima ja nisam prisutan! - oglasio se Brazilac.

A oglasila se i La Liga.

- La Liga će tražiti pomoć Tužilaštva zbog rasističkih povika protiv Vinisijusa prije utakmice Lige prvaka Atletiko Madrida i Intera čak iako je utakmica u drugom takmičenju i iako su skandiranja bila izvan stadiona. La Liga se zalaže da fudbal bude prostor bez mržnje i nastavit će nemilosrdno progoniti svaku pojavu rasizma, homofobije, nasilja, mržnje... bez obzira na takmičenje - navedeno je u saopćenju.

Inače, ovo je treći put da se nalazi na meti navijača. Prije utakmice 2022. godine uzvikivali su mu da je "majmun", a isto su ponovili i u ovoj sezoni. Oba puta je tužilaštvo izbjeglo reakciju navodeći da "su povici trajali samo nekoliko sekundi" 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.