OSUĐEN ZA SEKSUALNI NAPAD

Dani Alveš pušten iz zatvora: Platit će milion eura kaucije

Brazilac će morati predati svoje španske i brazilske pasoše vlastima

Dani Alveš. AP

N. H.

20.3.2024

Sud u Barceloni, koji je fudbalera Danija Alveša (Alves) osudio na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada, objavio je u srijedu da će on biti pušten uz kauciju od 1,08 miliona dolara.

Dani Alveš osuđen je ranije na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog seksualnog napada u Barceloni 30. decembra 2022. godine.

Alveš može da napusti zatvor u Barceloni, gdje je bio u pritvoru 14 mjeseci, ako plati kauciju od milion eura (1,08 miliona dolara) i preda svoje španske i brazilske pasoše vlastima.

Odluka je donesena nakon što je bivši igrač Barcelone u utorak obećao sudu da neće pobjeći ako mu bude odobreno privremeno puštanje na slobodu. Sud je ranije utvrdio da u njegovom slučaju postoji rizik od bijega.

Dok je Alveš prošlog mjeseca proglašen krivim za silovanje mlade žene u noćnom klubu u Barceloni, on se žalio na presudu Visokog suda pravde Katalonije.

Prema španskom zakonu, zatvorenik ne može ostati u pritvoru više od polovine kazne. Međutim, pošto je odslužio samo 14 mjeseci, mogao bi legalno ostati u pritvoru još 13 mjeseci.

Odlukom suda, Alvešu je također zabranjeno da kontaktira sa žrtvom i mora se svake sedmice javljati vlastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.