DERBI DELA MADONINA

Inter slavio u derbiju i osvojio jubilarnu 20. titulu prvaka Italije!

Ovo je inače i prva titula prvaka za italijanskog trenera Simonea Inzagija

Inter: Sjajna sezona - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

22.4.2024

Inter je osvojio 20. titulu prvaka Serije A u svojoj historiji. Da stvar bude još slađa, "Nerazuri" su trofej osigurali pobjedom u čuvenom "Derbiju dela Madonina" protiv gradskog rivala, Milana. 

Inter je slavio rezultatom 1:2 u 33. kolu, te tako pobjegao na 17 bodova od svog najvećeg rivala i krunisao sjajnu sezonu. 

Ovo je inače i prva titula prvaka za italijanskog trenera Simonea Inzagija (Inzaghi), nakon što je u nekoliko navrata osvajao Kup i Superkup Italije. 

Što se same utakmice tiče, Franćesko Aćerbi je doveo "Nerazure" u prednost u 18. minuti, nakon što je poslije kornera Benžaman Pavar (Benjamin Pavard) lijepo prebacio loptu, te tako ostavio svog saigrača iz zadnje linije samog u petercu. Aćerbiju je ostao lakši dio zadatka da glavom zakuca loptu u mrežu. 

Prijetio je i Milan preko Rafaela Leaa i Kalabrije (Calabria), dok je Inter pokušavao preko Čalhanolua (Calhanoglu) do kraja prvog dijela, ali nije bilo golova u prvih 45 minuta.

Već na samom startu drugog dijela nova erupcija slavlja na stadionu, a opet su navijači Intera proslavili gol.

Naime, Markus Tiram (Marcus Thuram) je prošao po ivici šesnaesterca, a onda sjajno plasiranim udarcem matirao Manjana (Maignan). 

Kada je sve izgledalo kao da je gotovo i da će Inter mirno privesti utakmicu kraju, uslijedio je šok. 

U 80. minuti je Rafael Leao prebacio loptu glavom do Gabije, čiji udarac brani golman Zomer (Sommer), da bi se lopta odbila od stativu do tomorija, koji je zakucao loptu u mrežu i smanjenu prednost Intera. 

Prijetio je Milan do kraja susreta u nadi da će još malo produžiti svoju nadu u borbi za titulu, ali bezuspješno. 

U samoj završnici zbog tučnjave na terenu Damfris (Dumfries) s jedne i Hernandez s druge strane su dobili crvene kartone.

Pokazan je nekoliko minuta kasnije još jedan crveni karton. Dobio ga je Kalabrija zbog udaranja laktom Fratezija (Fratessi).

Inter je uspio dovoljno umrtviti utakmicu u završnici i tako upisati prijeko potrebna tri boda, dovoljna da podignu trofej namijenjen osvajaču Serije A po 20. put u svojoj historiji.

Milanu, s druge strane, ostaje to da će skoro pa sigurno nastupati u Ligi prvaka i naredne sezone.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.