PRIHVAĆENA PROMJENA

UEFA obradovala selektore pred Euro, radovati se može i Sergej Barbarez

UEFA-in komitet za nacionalna takmičenja se sastao, a delegati su odlučili glasati za promjenu tog pravila

Sergej Barbarez. Armin Durgut/PIXSELL

N. H.

23.4.2024

Evropsko prvenstvo počinje za nešto manje od dva mjeseca, a krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) donijela je odluku o promjeni pravila kada je u pitanju broj igrača koje se jedan selektor moći povesti na EURO.

Selektori reprezentacija koje su osigrale plasman na Evropsko prvenstvo proteklih sedmica su se borili da se taj broj poveća s 23 na 26, što je bio i slučaj 2021. na Euru, ali tada je to bilo dozvoljeno zbog epidemije koronavirusa.

To je očito bio pravi potez pošto su se selektori borili da se ono vrati, a predvodili su ih nizozemski selektor Ronald Kuman (Koeman) i engleski Geret Sautgejt (Gareth Southgate) na sastanku održanom u Dizeldorfu.

UEFA-in komitet za nacionalna takmičenja se sastao, a delegati su odlučili glasati za promjenu tog pravila.

To će sigurno itekako obradovati selektore ovih selekcija. Odluka UEFA-e mora biti potvrđena od strane Izvršnog komiteta koji inače ima redovnu sjednicu 22. maja, ali se očekuje da održe online sastanak kako bi odobrili promjenu ovog pravila.

Gotovo je sigurno da će to pravilo ostati na snazi i nakon Eura, što znači da će na spisku nalaziti 26 igrača i kada se budu igrale kvalifikacije, ali i Liga nacija.

To su dobre vijesti i za Sergeja Barbareza, novog selektora BiH, koji u septembru čeka Ligu nacija i prema svemu sudeći on će moći da umjesto 23 pozove 26 igrača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.