PRVI KAPITEN BIH

Vlatko Glavaš za "Avaz": Vjerujem u Barbareza, mislim da njegovo imenovanje znači samo jedno

Mislim da smo na dobrom putu. Ni Rudi Feler nije imao trenersku školu, pa je vodio reprezentaciju Njemačke

Glavaš: Sergej je vođa. Facebook

25.4.2024

Mnoge ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini je iznenadila i obradovala vijest da će Sergej Barbarez postati novi selektor reprezentacije. Za neke je to bio san koji se pretvorio u javu u petak, 19. aprila, kada je Barbarez i zvanično predstavljen kao novi selektor "Zmajeva“.

Jedan od onih koji su radosni zbog odluke Fudbalskog saveza da reprezentaciju povjeri Barbarezu je i još jedan legendarni bh. kapiten Vlatko Glavaš.

Volja nacije

- Izuzetno mi je drago, jer se negdje već od 2014. povlači njegovo ime. Drago mi je i da je predsjednik Fudbalskog saveza Vico Zeljković uvidio greške i sve ono što se vezalo za ime Sergeja Barbareza.

A znamo da sam ja neko, da tako kažem, ko je dobronamjerno kritikovao da nismo na dobrom putu, pogotovo nakon ovih veoma loših kvalifikacija koje su možda i najlošije u povijesti Bosne i Hercegovine.

Barbarez je bio volja i nacije i medija i sviju ljudi koje vole BiH i viđen kao neko ko treba da vodi reprezentaciju – rekao je Glavaš na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Osim Barbareza, u petak je predstavljen i Emir Spahić kao novi sportski direktor svih reprezentacija BiH, a i stručni štab bi trebale činiti legende bh. reprezentacije.

Barbarez: Dobio vrijeme i slobodne ruke. N/FSBiH

- Vidim da ima indicija da će dovesti bivše reprezentativce i trenere koji su mu izuzetno potrebni i nadam se da će zapuhati neki novi vjetrovi u fudbalskoj reprezentaciji BiH – kazao je Glavaš.

Glavaš je kritizirao kada je osjetio da treba, kada nije išlo, a potez predsjednika N/FSBiH Zeljkovića i čelnika Saveza je ovog puta pohvalio.

Prvi slučaj

- Ovo je prvi put da selektor može birati saradnike, a znamo da se to biralo po nacionalnom ključu, kao i sve u Bosni i Hercegovini.

Nadam se da će Sergej izabrati najbolje. On je jedan lider, jedan vođa. Nema trenersku školu, ali to nije nedostatak. Pa Rudi Feler (Voller) nije imao trenersku školu, pa je vodio reprezentaciju Njemačke. Kada je riječ o reprezentaciji, to nije nedostatak, ali naravno da uz sebe mora imati ljude koji su trenerski obrazovani.

Taj slobodni odabir i ugovor na četiri godine mi daje za pravo da je Savez nakon dugo vremena uvidio greške i da se mora raditi kao u svjetskom fudbalu. Ja želim da vjerujem da smo na dobrom putu – istakao je Glavaš.

Barbareza očekuje „vatreno krštenje“ na klupi reprezentacije. „Zmajevima“ predstoje dueli protiv Engleske, Italije, Njemačke, Mađarske, Nizozemske...

- Pa sigurno je da će Sergej imati moju podršku i svih nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu. Treba čovjeku pomoći. Mi sada ne možemo očekivati da pobijedimo Njemačku, Englesku..., neću reći da je to u drugom planu, ali sigurno da se može iskoristiti vrijeme da se pronađu igrači koji će dugo godina nositi reprezentaciju na svojim leđima, kako je to radio Barbarez, moja generacija, sada i Džeko...

Meni je drago i da je Barbarez na svom predstavljanju rekao da je važan odnos reprezentativaca prema reprezentaciji i sigurno da će biti tu oni koji žele igrati za reprezentaciju, kojima je BiH domovina – poručio je Vlatko Glavaš za „Dnevni avaz“.

Treba strpljenja

Glavaš je naročito istakao kako će trebati strpljenja, ali da smatra da će Barbarez, stručni štab i direktor Spahić pogledati svakog igrača koji treba zaigrati za BiH.

- Posebno treba vidjeti oko tog skautinga, oko mlade reprezentacije, U-19 tima, pa da u neko dogledno vrijeme imamo reprezentaciju kakva je bila ona koja je otišla u Brazil 2014. godine – izjavio je Glavaš.

Inače, od 20 sati na Avaz TV i Alfa TV pogledajte intervju sa Sergejem Barbarezom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.