LEGENDARNI ARGENTINAC

Poznat novi termin suđenja za smrt Maradone: Svjedočit će više od 200 osoba

Utvrđeno je da je njegovo liječenje bilo puno propusta i nepravilnosti

Maradona: Preminuo 25. novembra 2020. godine. Platforma X

E. Ć.

29.5.2024

Krivični sud u Argentini odložio je za 1. oktobar početak suđenja u postupku za nemar protiv osam osoba koje su navodno umiješane u smrt legendarnog fudbalera Dijega Armanda Maradone.

Prvobitno je suđenje trebalo početi 4. juna, ali je Krivični sud u San Isidru, na periferiji Buenos Ajresa, danas saopćio da su strane uključene u slučaj ubistva pokrenule nekoliko pitanja i da ona tek treba da budu riješena. Sud nije dalje obrazložio odluku.

Podsjetimo, jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Maradona preminuo je 25. novembra 2020. u Buenos Ajresu u 60. godini od srčanog udara.

Porodica zahtijevala istragu

Istraga je pokrenuta na zahtjev njegove porodice nekoliko dana poslije smrti. Utvrđeno je da je njegovo liječenje bilo puno propusta i nepravilnosti i pokrenut je sudski postupak protiv osam osoba, uključujući ljekare i medicinske sestre, zbog moguće odgovornosti za Maradoninu smrt.

On se u kući oporavljao nakon što je u novembru 2020. podvrgnut operaciji zbog krvnog ugruška u mozgu. Optuženi su negirali bilo kakve nepravilnosti u Maradoninom liječenju.

Medicinski izvještaj

Među pitanjima na koje treba odgovoriti je i da li će optuženima suditi troje sudija za prekršaje ili narodna porota, kako je tražila jedna od optuženih medicinskih sestara.

Očekuje se da će na suđenju govoriti više od 200 svjedoka, uključujući i Maradonine kćerke i bivše partnerke.

U medicinskom izvještaju navodi se da je Maradona imao problema sa srcem i da je bio u teškom stanju i do 12 sati i da nije dobio adekvatno liječenje za pacijenta u njegovom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.