LUIS SEZAR MENOTI

Ko je "otac argentinskog fudbala": Promovirao Kempesa, rasplakao pa prigrlio Maradonu, krunisao Mesija

Sa cigaretom u ustima, kosom do ramena, El Flako je govorio o fudbalu jezikom koji je tih godina bio avangarda

Luis Sezar Menoti: Generalni direktor svih nacionalnih timova Argentin. AP

E. Ma.

19.12.2022

Kada su Leo Mesi (Messi) i ekipa slavili titulu prvaka svijeta sa 50.000 navijača, koju je Argentina čekala 36 godina, jedan čovjek je bio daleko od velike scene - Luis Sezar Menoti (Cesar Menotti).

On je stigao do vrha (1978.), pao sa vrha (1982.), ali se može reći da je cijela historija argentinskog fudbala stala u fudbalski vijek Luisa Sezara Menotija.

Zovu ga El Flako što u prijevodu znači Mršavi, ima 84 godine, a aktuelni je generalni direktor svih nacionalnih timova Argentine, prenose Vijesti.me.


Govorio o fudbalu jezikom koji je tih godina bio avangarda

Prije 44 godine, neposredno nakon katastrofe na Svjetskom prvenstvu 1974. Menotiju se obratio Argentinski fudbalski savez. Godinu ranije Hurakan je pod pod njegovim vođstvom osvojio nacionalno prvenstvo.

Sa cigaretom u ustima, kosom do ramena, Menoti je govorio o fudbalu jezikom koji je tih godina bio avangarda.

Jedna od njegovih čuvanih fraza bila je:

“Gol treba da bude samo još jedno dodavanje u mrežu”.

Državni udar 1976. doveo je na vlast generala Horhea Rafaela Videlu. To je bio šesti put da je vojska preuzela kontrolu nad Argentinom u 20. stoljeću.

Videla je vjerovao da će fudbal oprati sve grijehe. Želio je tim koji će osvojiti Svjetsko prvenstvo. Iako se vjerovalo da argentinskom fudbalu odgovara defanzivni pristup, Menotijev četvorogodišnji ugovor dao mu je prostor da bude fleksibilan.

Nije želio da mediji postavljaju previše pitanja, ali je istovremeno na svaki upit odgovarao svojim čuvenim: “Tim je samo ideja”.

U pripremi za Mundijal 1978. pojavila su se pitanja o 16-godišnjem Dijegu Maradoni.

Maradona je debitirao na međunarodnoj sceni pod vođstvom Menotija u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske koja je odigrana na Bombonjeri.

Menoti je odabrao tim od 25 igrača za Mundijal i morao je da ga skrati za tri imena. Mediji su već špekulirali da će Maradona biti u selekciji.

Sastav je trebalo da bude objavljen 19. maja 1978. Admiral Emilio Eduardo Masera ​​stigao je u hotel kako bi razgovarao sa Menotijem o izboru igrača.


Tačno u podne, Menoti je izabrao – izostavljeni su Viktor Alfredo Botanis, Umberto Bravo i Dijego Maradona.

Maradona je napustio selekciju uplakan, a zatražio je dozvolu da igra za Argentinos juniorse protiv Čakarite istog dana i odmah postigao het-trik u pobjedi od 5:0.

Menoti je kasnije rekao da nema sumnje da je Maradona bio sjajan igrač, ali „trebao mi je za Svjetsko prvenstvo za mlade u Japanu“.

Menoti je na Mundijal otišao sa iskustvom – Mario Kempes, Rikardo Vilja, Osvaldo Ardiljes. I bio je u pravu.

Čovjek kome je “tim samo ideja” stvorio je tim koji je stigao do finala i pobijedio Nizozemsku sa 3:1; Kempes, Vilja, Ardiles, Danijel Pasarela i golman Ubaldo Filjol bili su glavni akteri, dok je Dijego Maradona postao zvijezda Svjetskog omladinskog prvenstva 1979. godine, koje je Argentina također osvojila pod Menotijevim vođstvom.

Maradona se godinama kasnije prisjećao: "Nikada nisam toliko uživao na terenu kao sa tim timom. Sve se svodilo na rad Sezara Luisa Menotija".

Menoti je dobio je zadatak da odvede Argentinu i na Svjetsko prvenstvo 1982. Bio je i Maradona, ali uzalud – Argentina nije izašla iz grupe druge faze u kojoj su bili Italija i Brazil.

Menoti je dao otkaz, četiri godine kasnije pod Karlosom Biljardom Argentina je osvojila Svjetsko prvenstvo.

Biljardo je bio suprotnost Menotiju, ali je Maradona bio pod Menotijevim uticajem i naviknut na njegove zahtjeve...Tvrdim da je tim prije svega ideja

Menotijevi uspjesi stvorio je tzv. Menotiste, njegove vatrene navijače.

- Tvrdim da je tim prije svega ideja, ali i više od ideje, to je posvećenost, a više od toga su i jasna uvjerenja koja trener mora da prenese svojim igračima da bi branili tu ideju. U fudbalu je najveća greška izbjegavanje rizika. Rizik u bilo kojoj igri može da se izbjegne samo neigranjem - govorio je.

Nedavno je u jednom intervjuu, Menoti je pohvalio aktuelni argentinski trenerski štab:

- Oni su ljudi koji ne prodaju dim. Oni uče i pripremaju se za ovo - rekao je on.

Očigledno da ih prati, da sarađuju, da ih nadgleda...

U intervjuu za Klarin 17. decembra, Menotija su pitali da li Mesi može da igra do 40. godine.

- Ne poznajem ga, nisam razgovarao sa njim i ne znam šta on misli, ali zbog života koji vodi, zbog treninga koji ima, mislim da može da igra do svoje 40. Izgubit će fiziku, brzinu, šta god hoćete, ali talenat i tehnika se nikada ne gube - kazao je Menoti.

Menotijeva era je počela promocijom Marija Kempesa, odbacivanjem, pa izuzetnom saradnjom sa Dijegom Maradonom, nastavila (i završila) krunisanjem Lionela Mesija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.