GRUPA B

Samo je jednoj ekipi pošlo za rukom u historiji: Italija - imaju li "Azuri" štofa da odbrane evropsku titulu

Jedva se plasirali na Euro. Imaju loš omjer s Hrvatskom i Španijom

Italija: Žele ostati na tronu. Platforma X

12.6.2024

Aktuelni prvaci Evrope su se na Evropsko prvenstvo kvalifikovali na dramatičan način – na jedvite jade su sačuvali 0:0 protiv Ukrajine i prošli kao drugi tim grupe, iza Engleske. Da su izgubili, bili bi treći. Ukrajince su poslali Bosni i Hercegovini u baraž, a upravo su „Zmajevi“ bili posljednji test za „Azure“ prije puta u Njemačku.

Italijani su kvalifikacije počeli s Robertom Manćinijem (Mancini) koji ih je 2021. odveo na krov Evrope, a zamijenio ga je Lućano Spaleti (Luciano Spalletti). Selekcija Italije prošla je kroz smjenu generacije u proteklom periodu, pa više nema Leonarda Bonućija (Bonucci), Đorđa Kjelinija (Giorgio Chiellini)..., a sada su tu neki novi momci koje predvodi Alesandro Bastoni.

Tradicionalno dobri

Italija je, osim spomenutih Engleske i Ukrajine, u kvalifikacionoj grupi odmjerila snage sa selekcijama Sjeverne Makedonije i Malte.

Četverostruki svjetski i aktuelni evropski prvaci imaju sjajne rezultate na posljednja četiri prvenstva Starog kontinenta – 2008. su igrali četvrtfinale, 2012. došli do finala, 2016. ponovo do četvrtfinala, a onda su osvojili. Ono što je zanimljivo da Italijani imaju negativan skor s dva rivala iz grupe, Španijom i Hrvatskom.

Protiv Španije su upisali 11 pobjeda, ali i 13 poraza, te 16 remija. Hrvatsku su dobili jednom, izgubili tri puta, te remizirali u pet navrata. Međutim, ako im iko leži, onda je to Albanija – četiri utakmice i četiri pobjede uz gol-razliku 7:1.

Spaleti: Zamijenio Manćinija na klupi. Platforma X

Najviši ciljevi

Jasno da je italijanska reprezentacija, barem na papiru, mnogo slabija od one koja je osvojila Euro prije tri godine, kao i od onih ranih generacija. Međutim, nikada ne otpisujte „Azure“. Pogotovo ako im je trener čovjek koji je Napoliju donio titulu prvaka zemlje poslije 33 godine čekanja.

Zna i Spaleti da je nebo granica, a očekivanja od Italije? – Tvrd fudbal, čvrsta odbrana i srce na terenu, ono što ih krasi od pamtivijeka. I kakav god da je tim, znate da će dati sve od sebe. Počevši od himne, koju Italijani tako srčano otpjevaju, kao nijedni drugi fudbaleri.

„Italijani braćo, Italija se diže...“, glasi početak himne koja dodatno pumpa krv u srce Italijana. Na ovom Euru će im glavne zvijezde biti Interov duo Nikolo Barela (Nicolo Barella) – Alesandro Bastoni, PSG-ov Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) i Juventusov Federico Kijeza (Federico Chiesa).

Ako uspije odbraniti titulu prvaka Evrope, Italija će postati tek drugi tim u historiji kojem je to pošlo za rukom. A prvi je, pogađate, Španija (2008. i 2012.), njen rival iz grupe.

Kijeza: Jedan od glavnih igrača. Platforma X

Raspored utakmica

Italija turnir kreće protiv Albanije (15 juni, Dortmund), nakon toga igra sa Španijom (20. juni, Gelzenkirhen), a grupnu fazu završava protiv Hrvatske (24. juni, Lajpcig).

Kompletan sastav

Selektor Lućano Spaleti je pozvao sljedeće igrače na Euro:

Golmani: Đanluiđi Donaruma (PSG), Guljelmo Vikario (Guglilmo Vicario, Totenhem), Aleks Mere (Alex Meret, Napoli)

Odbrana: Đovani Di Lorenco (Giovanni Di Lorenzo, Napoli), Federiko Dimarko (Federico Dimarco, Inter), Alesandro Bastoni (Inter), Đanluka Manćini (Gianluca Mancini, Roma), Mateo Darmian (Matteo, Inter), Rikardo Kalafiori (Riccardo Calafiori, Roma), Raoul Belanova (Inter), Federiko Gati (Federico Gatti, Juventus) i Alesandro Bonđorno (Alessandro Buongiorno, Torino)

Vezni red: Davide Fratezi (Frattesi, Inter), Žoržinjo (Jorginho, Arsenal), Lorenco Pelegrini (Lorenzo Pellegrini, Roma), Brajan Kristante (Bryan Cristante, Roma), Nikolo Fagioli (Nicolo, Juventus), Matija Zakanji (Matita Zaccagni, Lacio), Andrea Kambiaso (Cambiaso, Juventus), Majkl Folorunšo (Michael Folorunsho, Verona) i Nikolo Barela (Inter)

Napad: Đanluka Skamaka (Gianluca Scamacca), Stefan El Šaravi (Stephan El Shaarawy, Roma), Federiko Kijeza (Juventus), Đakomo Raspadori (Giacomo, Napoli) i Mateo Retegui (Đenova).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.