PRVA LIGA FBIH

Nakon što je spuštena zavjesa na minulu sezonu: Sloboda novi-stari premijerligaš, Kulović u Gračanici za 15 kola napravio čudo

Novajlija Gornji Rahić, prijatno iznenađenje, Kakanj ostao bez oba prvoligaša

S jednog duela Bratstva i Slobode. H. Čalić

H. Čalić

12.6.2024

Nakon što je spuštena zavjesa na minulu sezonu 2023/24 u Prvoj ligi Federacije BiH, u kojoj je sve poznato, u klubovima se analiziraju rezultati, kuju se planovi za novo prvenstvo. 

Tuzlaci imaju razloga da se raduju, Sloboda se za godinu dana, kako se i očekivalo vratila u staro društvo, Premijer ligu BiH. 

Prvi kroz cilj

Doduše, iako su momci šefa struke Zlatka Nalića, važili za glavnog favorita, u redovima crveno-crnih nije uvijek išlo sve glatko. Ipak, 21 pobjeda, 6 neriješenih rezultata i svega tri poraza i 7 bodova više od drugoplasirane Stupčanice, glavnog konkurenta, govore da je Sloboda zasluženo prva prošla kroz cilj.

Stupčanica je drugoplasirana ekipa. Nekoliko kikseva Olovljane je koštalo, pa su u posljednjem susretu na svom terenu sa 2:3 poraženi od novajlije u Prvoj igi, ekipe Gornjeg Rahića, ekipe koja je ujedno i prijatno iznenađenje. 

Slobodi i Stupčanici se, zahvaljujući angažmanu iskusnog trenera Faruka Kulovića u proljetnoj polusezoni, priklučila ekipa Bratstva iz Gračanice. Po bodovnom saldu te tri ekipe su se izdvojile, pa je Sloboda prva sa 69 bodova, druga Stupčanica sa 62, a Bratstvo treće sa 52 boda.

Sjajan potez

Kada je riječ o ekipi Bratstva, tu bi se imalo šta reći. Gračanlije su jesen završile na 11. mjestu, redali su se porazi, a svijetla tačka bila je pobjeda protiv Slobode rezutatom 2:1 na domaćem terenu, odigrana 4.novembra. 

Pravi potez u zimskoj pauzi potegao je Nusret Helić, angažovanjem novog šefa struke iskunsog trenera Faruka Kulovića i tada su stvari krenule nabolje.

Faruk Kulović. H. Čalić

Po palicom iskusnog stratega, koji je u ekipi Bratstva mnoge stari posložio na pravo mjesto, u 15 odigranih kola, Kulović je upisao čak 12 pobjeda i svega 3 poraza, te je Bratsto sa 11, doveo na visoko 3. mjesto.

Sada su se u Gračanici i navijači i uprava "osladili“ pa u narednom prvenstvo hoće da jurišaju na Premijer ligu.

Na kraju, kraj sezone u Kanju je dočekan, kako niko ni sanjati nije mogao. Iz lige su ispala oba prvoligaša, Rudar, klub sa dugogodišnjom tradicijom i Mladost (DK) nedavni član Premijer lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.