EURO 2024

Nizozemci i Poljaci priredili šou u Hamburgu: "Lalama" pobjedu donio džoker s klupe

Sjajan meč viđen je na Volksparkstadionu u Hamburgu, a Nizozemci su pokazali da su ozbiljan konkurent za odlazak do samog kraja

Detalj s utakmice Poljska - Nizozemska - Avaz
Detalj s utakmice Poljska - Nizozemska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

16.6.2024

Fudbalska reprezentacija Nizozemske pobijedila je selekciju Poljske rezultatom 2:1 u okviru 1. kola grupe D na Evropskom prvenstvu.

Sjajan meč viđen je na Volksparkstadionu u Hamburgu, a Nizozemci su pokazali da su ozbiljan konkurent za odlazak do samog kraja i podizanje trofeja, iako je golman Poljske Vojčeh Ščešni (Wojciech Szczesny) činio sve da im to danas ne dozvoli. 

Prilike su započele od druge minute, kada je Gakpo iskosa šutirao, a poljski čuvar mreže je to skrenuo u korner.

Nekoliko minuta kasnije Tiđani Rejnders (Tijjani Rejnders) šutirao je iz šesnaesterca nakon što je natrčao na loptu, ali siloviti udarac odlazi pored gola.

Imali su Nizozemci još dvije, znatno manje opasne prilike, a onda je uslijedila kazna za promašaje u 16. minuti. 

Poljaci su dobili prvi korner na utakmici, izveo ga je Zielinski, a loptu je Adam Buksa glavom u gol sproveo Adam Buksa za šok u Hamburgu.

Trenutak gola Bukse. UEFA

Samo tri minute kasnije, zaprijetio je kapiten Nizozemske Virdžil van Dajk (Virgil van Dijk) na drugoj strani. Nakon kornera lopta mu je pala na volej, ali opet se tu ispriječio Ščešni. 

Ipak, u 29. minuti uspijevaju Nizozemci doći do poravnanja, iako je i sreća odigrala tu ulogu, ali su je i zaslužili. Naime, Gakpo je primio loptu, poslije kratkog driblinga šutirao s 20-ak metara, a lopta je na putu do gola pogodila jednog od defanzivaca i prevarila golmana.

Trenutak gola Gakpa. UEFA

Nastavili su prijetiti Nizozemci do kraja prvog poluvremena, a imali su odmah priliku preokrenuti, nakon što je Ake pronašao u petercu Gakpa, ali je napadač loše zahvatio loptu i poslao je visoko preko gola.

Imao je pred kraj poluvremena i Depaj (Depay) donijeti preokret, ali nije uspio postići gol.

Nizozemci su nastavili prijetiti i u drugom dijelu. Prvo preko Damfrisa (Dumfries) na startu, da bi nekoliko minuta kasnije poslije kontre zaprijetio i Ćavi Simons (Xavi), ali nisu uspjeli biti dovoljno mirni u završnici. 

Prijetili su i Poljaci preko Kivijora (Kiwior) i Zalevskog (Zalewski), ali niko nije uspio matirati ni Ferbrugena (Verbrugen).

Međutim, tada je u igru ušao džoker s klupe Vut Veghorst (Wout Weghorst). Gorostasni napadač je u 83. minuti došao u priliku nakon asistencije Akea, te je loptu zakucao u mrežu za potpuni preokret. 

Imali su Poljaci do kraja susreta nekoliko prilika za poravnanje, ali su uspjeli Nizozemci da se odbrane.

Trenutak gola Veghorsta. UEFA

Nizozemska ovom pobjedom ima tri boda u grupi D, dok je Poljska ostala na 0. Sljedeći meč ove grupe igraju sutra Francuska i Austrija.

Statistika s utakmice. Sofascore za Dnevni avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.