SPLIT

Nerminu Memiću iz PK Spid bronzana medalja

Na takmičenju sudjelovala 102 takmičara iz 5 zemalja

Avaz.ba

25.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Otvoreno paraplivačko prvenstvo Hrvatske - Croatia open 2019 održano je u Splitu 23. i 24. februara na bazenu Poljud.

Na takmičenju koje već 22 godine organiziraju Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski paraplivački savez sudjelovala su 102 takmičara iz 5 zemalja: Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Austrije.

Bosnu i Hercegovinu predstavljao je PK Spid iz Sarajeva sa trojicom plivača (Ismail Zulfić, Damir Muratović, Nermin Memić) i dvojicom trenera (Admir Maličbegović i Amel Kapo).

Prvog dana takmičenja, 23. februara, trojica bosanskohercegovačkih takmičara imala su šest startova na kojima su oborili šest ličnih rekorda. Nermin Mamić uspio se plasirati u finale, gdje je u utrci 100 m delfin osvojio bronzanu medalju.

Drugog dana takmičenja, 24. februara, Zulfić, Muratović i Mamić imali su sedam startova sa pet obaranja ličnih rekorda i ulazak Mamića u finale na 100 m prsno.

- Ovo prvenstvo održano je u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati u Maleziji, ali je prije više od tri sedmice otkazano iz političkih razloga i sada se čeka novi domaćin. U Splitu se htjela provjeriti trenutna forma reprezentativaca pred takmičenja koja im slijede - rekla je novinaru TV HEMA iz Sarajeva Nataša Sobočan, glavni sekretar Hrvatskog paraplivačkog saveza.

Domaćini Prvenstva bili su PK Cipal i PK Mornar te Sportski savez invalida grada Splita.

Osim bosanskohercegovačkih paraplivača i njihovih trenera, na Otvorenom prvenstvu plivača s invaliditetom u Splitu sudjelovalo je i pet sudija iz Federalnog plivačkog saveza BiH koji su prošli obuku za suđenje na paraplivačkim takmičenjima.

Korak je to bliže prema ostvarivanju našeg cilja, a to je organizacija prvog međunarodnog takmičenja u Bosni i Hercegovini za paraplivače, rekli su iz PK Spid.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.