OSTALI SPORTOVI

Sprema li se najveći šok u historiji sporta, Amerikancima prijeti izbacivanje s Olimpijade

Ukoliko prestanu uplaćivati članarinu

Zategnuti odnosi mogu donijeti štetu sportistima. ILUSTRACIJA

Avaz Sport

4.9.2020

Vrhunskim američkim sportistima moglo bi biti zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim sportskim takmičenjima ako Sjedinjene Države prestanu plaćati članarinu krovnoj Svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga (WADA), rekli su čelnici agencije za "Reuters".

Međunarodna antidoping agencija (WADA) razmatra mogućnost promjene pravila, što bi moglo ugroziti takmičenje američkih sportista na Olimpijskim igrama. Razlog promjene je namjera Amerikanaca da prestanu plaćati članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga.

- Posljedice povlačenja finansiranja WADA-e od strane SAD-a mogle bi biti teže i dalekosežnije za američke sportiste, rekao je predsjednik WADA-e Bitol Banka (Witold). 

Ovo se događa nakon što je u junu Ured za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP) bio vrlo kritičan prema WADA-i preporučivši da se američkim zakonodavcima da ovlast da mogu obustaviti financiranje WADA-e. Pritom je optužio svjetsku agenciju da nije provela dogovorene reforme.  WADA je odgovorila na navode, napisavši da je američka studija "prožeta brojnim netačnostima, zabludama i lažima". 

SAD je najveći pojedinačni uplatitelj sredstava za WADA-u. Za 2020. Amerikanci su uplatili 2.7 miliona dolara, od 37.4 miliona pri čemu polovica dolazi iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.