PRAVDA

Šest godina ga optuživali za doping i uništena mu karijera, olimpijski prvak proglašen nevinim

Najteža bitka u životu

Švarcer: Uništena karijera. Twitter

N. Demirović

19.2.2021

Italijanski atletičar Aleks Švacer (Alex Schwazer), pobjednik u maratonu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, oslobođen je optužbe da je koristio doping, zbog čega je 2016. godine diskvalifikovan i onemogućeno mu je učešće na olimpijadi u Rio de Žaneiru.

Nakon legalne bitke koju je vodio šest godina, atletičar je izjavio da je ova pobjeda bila teža i važnija čak i od zlatne olimpijske medalje.

Još 2011. godine list „Republica”, vodeći svoju istragu o slučaju, lansirao je tezu da je u slučaju italijanskog atletičara na sceni velika zavjera. Sada je sud u Bolcanu presudio da se nije radilo o dopingu već o zavjeri protiv njega.

Na 87 stranica obrazloženja piše da je odluka o diskvalifikaciji Švarcera bila pogrešna i bazirana na lažnim, zamijenjenim uzorcima urina, a na osnovu kojih je donesena presuda o diskvalifkaciji atletičara.

U presudi se upire prstom u dvije svetske anti-doping organizacije kao krivce na osnovu čijeg mišljenja je italijanski olimpijac prije šest godina diskvalifikovan

Svi italijanski mediji pišu o slučaju. U međuvremenu oglasila se i anti-doping agencija Wada saopćenjem u kojem kažu da su “zaprepašteni odlukom suda u Bolcanu i da zbog iznesenih uvreda i optužbi spremaju sudski postupak”.

Zakonske mjere najavljuje i atletičar Aleks Švacer, zbog pretrpljene moralne štete i zato što je njegova sportska karijera prekinuta nakon što su svjetske anti-doping organizacije tvrdile da je koristio doping.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.