TOKIJO I PEKING

MOK će pokriti troškove vakcinacije za sve olimpijce

Kineski olimpijski komitet obratio se ponudom dodatne vakcine namijenjene učesnicima Olimpijskih igara Tokio 2020. i Peking 2022. - rekao je danas Bah

Tomas Bah. Arhiva

G. Š. / AFP

11.3.2021

Takmičari na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju i naredne godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu imat će pristup novoj vakcini protiv koronavirusa kupljenom u Kini. Kao što je danas najavio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah (Thomas Bach), Komitet je prihvatio kinesku ponudu, pa će biti dovoljno vakcina za sve učesnike.

- Kineski olimpijski komitet obratio se ponudom dodatne vakcine namijenjene učesnicima Olimpijskih igara Tokio 2020. i Peking 2022. - rekao je danas Bah, javlja AFP.

- MOK će platiti ova dodatne vakcine za sve olimpijske i paraolimpijske ekipe. MOK će također pokriti troškove dvije doze vakcine dostupnih olimpijcima u njihovim matičnim zemljama - rekao je Bah i dodao da će to biti potez solidarnosti protiv pandemije.

Bah je dodao da je veliki broj olimpijaca i trenera već vakcinisao u njihovim matičnim zemljama.

- Mnoge države ili vlade već su dobili obavezu da dozvole cijepljenje olimpijaca - dodao je prvi čovjek olimpizma, prenosi njemačka agencija DPA.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene zbog pandemije prošle godine, zakazane su od 23. jula do 8. avgusta, uprkos nastavku pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.