KVALIFIKACIJE ZA EP

Bh. rukometaši večeras u Mariboru: Novi početak za "Zmajeve"

Jedini imperativ pred igračima da pokažu karakter koji je krasio reprezentaciju proteklih godina

Naš tim s novim selektorom i u podmlađenom sastavu. RUKOMETNI SAVEZ BiH

Er. Bijedić

13.10.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20 sati) u dvorani Tabor u Mariboru protiv Slovenije počinje nove kvalifikacije, za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Prijelazni period

Razočaravajući rezultati koje su imali “Zmajevi” u martovskom predbaražu za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Grčke su djelimično pokazali nivo na koji je pao naš A tim. Zbog toga se sa skepsom ulazi u novi ciklus. To je i start s novim rukovodstvom u Savezu, novim selektorom Irfanom Smajlagićem i djelimično izmijenjenim igračkim kadrom.

- Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da nacionalna selekcija nosi veliku odgovornost. Igrati za državu je velika čast i odgovornost. Igrači moraju dati sebe i to je jedini ispravan put – poručio je selektor Smajlagić.

Sportska javnost je svjesna promjena koje je prošao A tim i da je teško od ekipe tražiti najbolje rezultate u trenutku kad su u prelaznom periodu, sa slabijim kadrom i kad pred sobom imaju za protivnike reprezentacije koje imaju veći rejting u ovom trenutku, što je sigurno slučaj sa Slovenijom, ali i hit ekipom prošlog EP-a, Crnom Gorom.

Najjači protivnik

Zato je jedini imperativ pred igračima da pokažu karakter koji je krasio rukometnu reprezentaciju BiH proteklih godina, a to su velika želja, borba i nepopustljivost do kraja. Samo tako će biti u stanju spoznati svoje mogućnosti kao tima.

“Zmajevi” su oslabljeni i mimo samog podmlađivanja jer neće moći računati na braću Burić, Benjamina i Senjamina, niti na standardne igrače poput Josipa Perića ili Marina Vegara. To je svakako odlična prilika da svi ostali pokažu koliko mogu.

Slovenci su večeras apsolutni favoriti. Kvota na njihovu pobjedu prema Mozzart Betu je 1.05, dok je ponuđeni koeficijen na trijumf našeg tima 13.

Ostalu ponudu kladionioce Mozzart Bet pogledajte ovdje.

Kvalifikacije startamo protiv najjačeg protivnika, ali to je ujedno i šansa požrtvovanom igrom kreirati pozitivnu atmosferu pred nastavak, odnosno sljedeći duel s Crnom Gorom u Sarajevu (nedjelja, 20 sati).

Zorman: Još se tražimo

Nije sve idealno ni u taboru Slovenaca. Selektor Uroš Zorman se susreo s otkazima jako bitnog trojca igrača: Borut Mačkovšek, Gašper Marguč i Tadej Maze, ali domaćini svakako imaju ekipu sastavljenu od rukometaša pretežno iz najjačih evropskih klubova ili najjačih evropskih liga.

- Nemamo puno vremena za pripremu, ali to su uslovi koje imaju i ostale reprezentacije. Nismo pokazali dobru formu kao tim u posljednje vrijeme. Još uvijek se tražimo. Ova EHF sedmica će biti dobra prilika da vratimo stvari na svoje mjesto i dišemo nešto lakše prije Svjetskog prvenstva u januaru - izjavio je Zorman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.