RUKOMET

Harun Hodžić, reprezentativac BiH iz Šamberija, za "Avaz": Balkanski golmani dobro kotiraju u ligi

Zasad ide dobro i nadam se da će tako ostati do kraja sezone

Hodžić: Hodžić: Pokušavam dati maksimum kad sam na terenu. Chambéry Savoie Mont-Blanc Handball

Er. Bijedić

19.12.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je dosad uvijek imala jako dobre golmane, a da će tako biti i ubuduće ukazuju uspjesi koje na klupskom nivou postižu aktuelni asovi i nade našeg A tima. Pored Benjamina Burića, kao jednog od najboljih na svijetu, očekivanja da nećemo imati neugodan prijelaz na ovoj poziciji realnim čini golman francuskog Šamberija Harun Hodžić (22).

Hodžić je već petu sezonu u Francuskoj, a svojim napretkom je u tekućoj takmičarskoj godini zaslužio više prostora u igri.

Odlična statistika

To pravda jako obećavajućom statistikom jer je trenutno procentualno drugi najbolji golman francuske LNH Divizije 1 sa 36,99 posto odbrana. Statistika može biti varljiva, ali ovdje napominjemo da je Hodžić kao drugi golman Šamberija ipak imao dosta solidan udio u nastupima njegove ekipe te ove postotke ostvario kroz 14 utakmica u kojima je odbranio 54 udaraca od 146 upućenih. Također ima i drugi najbolji postotak odbranjenih sedmeraca (9/21, odnosno 43,86 posto).

Njegova statistika ukazuje da bi vremenom trebao postajati sve važniji dio Šamberijevog tima.

- Pokušavam dati maksimum kad sam na terenu. Zasad ide dobro i nadam se da će tako ostati do kraja sezone. U odnosu na prošlu sezonu zadovoljan sam minutažom. Uzimam što dobijem i pokušavam da pomognem ekipi. Tek je polusezona i vidjet ćemo hoće li moja minutaža ići ka boljem – govori Harun Hodžić.

Harun Hodžić. Chambéry Savoie Mont-Blanc Handball

Naši igrači

Trenutno je prvi golman ekipe Filip Ivić, iskusni hrvatski reprezentativac. A unutar lige je generalno puno igrača s Balkana, posebno golmana. Osim Hodžića tu je i dvojac bivših bh. reprezentativaca, Nebojša Grahovac (Šartr) i Denis Serdarević (Limož).

- Generalno, balkanski golmani dobro kotiraju u ligi, a svi smo u komunikaciji, posebno pred međusobne utakmice. Dosta je naših igrača, općenito u ligi – potvrdio je Zeničanin.

Hodžićeva ekipa je trenutno četvrta na tabeli.

- Bili bi zadovoljni s tom pozicijom na kraju jer to mjesto vodi u Evropu, što je naša ambicija. Nadam se da ćemo tu ostati. Jedino smo trebali dobiti jednu gostujuću utakmicu, kod Šartra ili Limoža. Mislim da nam je to jedini kiks – zaključio je Harun Hodžić koji sa Šamberijem ima ugovor do ljeta 2025. godine.

Brige A tima BiH

Hodžić je redovno na okupljanjima seniorske reprezentacije BiH, ali dosad nije imao značajniju priliku da se pokaže na utakmicama.

- Reprezentacija je selekcija najboljih igrača u zadanom trenutku. Selektor (Irfan Smajlagić, op. a.) je možda odlučio da sam ja u ovom trenutku još mlad da bih igrao. Sviđa mi se ipak to što se obraća pažnja na mlade, ali ostaje nam problem malo vremena na ovim okupljanjima – smatra Hodžić, ističući da je teško napredovati kroz kratke zajedničke periode A tima.

- Teško je sve uklopiti u tih sedam dana okupljanja, posebno pred teške utakmice. Ako ne budemo imali neki ozbiljniji sistem, bit će komplicirano. Svi naši igrači rade dobro i hoće da igraju, ali teško da možemo odmah očekivati rezultate. Moramo raditi kroz duži period da bi sve to došlo na naplatu – dodao je.

9

pobjeda ostvario je Šamberi ove sezone na 14 odigranih utakmica i pretrpio pet poraza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.