PLIVANJE

Damir Đedović, trener Lane Pudar, za "Avaz": Rezultat u Melburnu je više od maksimuma

Fokus u narednoj godini na SP u velikim bazenima i ispunjavanju norme za OI

Lana Pudar s trenerima Goranom Grahovcem (lijevo) i Damirom Đedovićem (desno). FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

22.12.2022

Iza najbolje bh. plivačice Lane Pudar(16) je nastup na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Melburnu, gdje je nastupila u tri discipline.

Dok je u 100 metara kraul i 100 metara delfin ostala bez polufinala, u svojoj najjačoj disciplini 200 metara delfin osvojila je sjajno peto mjesto.

Uspješan nastup

Lanin trener i predsjednik KVS Orka, Damir Đedović, izrazio je zadovoljstvo nastupom naše plivačice.

- Uspješan nastup u svakom slučaju. Na kraju godine poslije ovako naporne sezone bili smo u nekoj dilemi da li uopće otići na ovo prvenstvo, budući da je poprilično daleko i skupo. Ali, eto, odlučili smo da odemo. Negdje nam je cilj bio da probamo “uloviti” neko finale i to se u principu i postiglo – rekao je Đedović za “Dnevni avaz”.

Istakao je kako je peto mjesto na svijetu u ovom trenutku i više od maksimuma.

- Imali smo mali peh jer se čitava bh. reprezentacija otrovala hranom, tako da je u svakom slučaju i to utjecalo na neke performanse. Međutim, nema nikakvog razloga za nezadovoljstvo, jer je peto mjesto na svijetu nakon svega ovog i minimalnog ciklusa priprema više od maksimuma u ovom trenutku.

Mnoštvo izazova

Pred Lanom je mnoštvo izazova u narednoj godini, a Đedović je otkrio prioritete.

- Naše glavno takmičenje u narednoj godini je Svjetsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima u Fukuoki, koje se održava krajem sedmog mjeseca. Od trećeg mjeseca se već isplivavaju norme za Olimpijske igre u Parizu, cilj je čim prije to ostvariti. Tako da je maksimalni fokus na te dvije stvari – dodao je Đedović.

Širi repertoar

Lana je na ovom prvenstvu prvi put nastupila u disciplini 100 metara kraul.

- Ta disciplina je služila više kao neko zagrijavanje za njene discipline. Najjača je u disciplinama 100 i 200 metara delfin, ali ona može na visokom nivou otplivati i kraul. Da se malo više radi s njom i te bi discipline bile puno ozbiljnije. Fokus smo dali tamo gdje je najjača. Nastavit ćemo u narednom periodu da malo proširimo taj repertoar disciplina – rekao je Đedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.