RUKOMET

Dragan Marković za "Avaz": Treba nam strpljenja s reprezentacijom

Za godinu-dvije mislim da ćemo ponovo moći napadati ove velike, smatra bivši bh. selektor

Marković: Danska je trebala izgubiti od Hrvatske. Facebook

1.2.2023

Netom završeno Svjetsko rukometno prvenstvo donijelo je novog-starog prvaka Dansku, koja je uspjela nešto što niko do sada nije - osvojiti tri zlata zaredom.

Finale prije finala

Bili su Danci dominantni, a jedini pravi otpor pružila im je selekcija Hrvatske u drugom krugu (32:32), što je za bivšeg bh. selektora Dragana Markovića (53) duel koji je obilježio turnir.

- Igrali su čitav turnir odlično. Mislim da su jedino trebali da izgube od Hrvatske, ali imali su tu malo vjetar u leđa i od publike i od sudija za dvije, tri lopte. To je bilo presudno da dobiju Hrvate u jednoj vrhunskoj utakmici, možda finalu prije finala. Ovo do kraja su seriozno odigrali, nema šta. Vidjelo se da su na golu superiorni, u finalu Francuzi tu nisu mogli parirati i bilo je normalno da su se Danci onako prošetali do prvog mjesta – rekao je Marković za “Dnevni avaz”.

Hrvatska je uprkos velikim ambicijama ostala bez četvrtfinala. Koštao ju je taj poraz na startu od Egipta.

Marković: "Zmajeve" vodio na SP 2015. u Kataru. Facebook

- Oni malo potcjenjuju taj Egipat, koji je tu utakmicu odigrao fantastično. Imali su fantastičnog golmana sve vrijeme, to je bila prevaga. Bilo ko da je došao u tom momentu, vjerovatno bi izgubio od Egipta. Žao mi je što je Hrvatska pogodila prvu utakmicu baš s njima, jer su oni mogli sigurno puno dalje. Izvadili su se s utakmicom protiv Danske, koja ostaje u historiji rukometa kao jedna od boljih utakmica. Mislim da su i druge selekcije iz regiona, Srbija, Crna Gora i Slovenija, mogle korak dalje. Malo je nedostajalo svima da naprave iskorak – istakao je Marković.

Bolja liga

Reprezentacija BiH se suočava sa smjenom generacija, a Marković poručuje kako moramo imati strpljenja kako bi se ponovo vratili na nivo na kojem smo bili.

- Liga se u zadnje dvije godine stabilizira i svake godine je sve bolja i bolja. Jedna od boljih liga u regionu, možemo slobodno reći. Tome u prilog ide i podatak da je sve više dobrih trenera na klupama naših klubova, počevši od Kamenice, pa do bivših igrača Doborca, Divkovića... Vidim da se i RS BiH polako stabilizira, da su našli neku zajedničku riječ da nešto pomjere. To je nešto pozitivno. U ovom momentu moramo imati strpljenja kako bi se vratili na neke staze gdje smo mogli igrati i s Dancima, Šveđanima, Islanđanima...

Veliki hendikep za naš tim je oproštaj nekolicine igrača koji su dugi niz godina bili okosnica tima. No, Marković vjeruje kako će sadašnji selektor Irfan Smajlagić to uspjeti kompenzirati.

- Sigurno da će se to osjetiti. Velika generacija, veliki igrači. Nisu imali sreće. Bilo je tu sigurno prostora da se napravi nešto više. S kakvim se sve problemima mučimo i kako to sve izgleda, pozitivno je očekivati da se nova generacija s Pipetom sklopi na vrijeme, ima dovoljno prostora. Mislim da će biti i dovoljno kvaliteta, bez obzira što je puno kvalitetnih igrača napustilo reprezentaciju. Za godinu, dvije mislim da ćemo ponovo moći da napadamo ove velike – istakao je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.