"PLANIRANI TRIKOVI"

Vučić: Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, Crna Gora je samo nečiji potrčko

Očekivali smo pritiske i promjene stavova. Bit će i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja

Vučić: Obratio se medijima u Njujorku. Screenshot

E. Ć.

21.5.2024

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku uoči glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici da je Crna Gora odigrala "prljavu ulogu" svojim amandmanima i da je pokretanje te inicijative napravilo razdor u regionu.

Razočaravajuće vijesti

- Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, ali tu nije kriva Crna Gora ona je samo nečiji potrčko jer je to rađeno po nečijem nalogu - izjavio je Vučić medijima iz Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju još nekih država.

On je naveo kako "vjeruje da će mnogi koji će u četvrtak glasati za rezoluciju da se kasnije pravdaju da to rade za dobro Srbije i da će dati obrazloženje i ponavljati da ona ne označava kolektivnu krivicu srpskog naroda".

- Dobili smo podatke, bit će razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Očekivali smo pritiske i promjene stavova. Bit će i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja. Neki će šutjeti i na kraju će se prikloniti onima koji su veliki i jaki - kazao je on.

Vučić je rekao da je ironično i paradoksalno što će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak na kojoj će tražiti podršku za prijedlog rezolucije o Srebrenici.

- Kako poslije Prvog i Drugog svjetskog rata da nam Njemačka sudi uvodnim obraćanjem? Ali ja ću biti tu da odgovorim, iako će to za mene biti teško u smislu ostajanja poslije toga na vlasti - naveo je Vučić.

"Pandorina kutija"

Vučić je naveo da preispituje razloge zašto se eventualno donosi rezolucija, koja je namjera onih koji su je pokrenuli i koje su to države koje je podnose te da je zaključio da je rezolucija u stvari političko pitanje.

- Zašto u ovom trenutku donose rezoluciju. Hoće li to ujediniti bilo koga, ljude u BiH i u regionu. Ne, ništa nije više podijelilo region od ovoga. Nisu mogli goru odluku da donesu ni Njemci, ni ovi u Sarajevu. Šta žele da postignu time. Šta ćete raditi sutra, pošto ste otvorili pandorinu kutiju - ponovio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.