MOK POKRENUO DISKUSIJU

Stav brojnih zemalja: Sportisti iz Rusije i Bjelorusije ne trebaju ići na Olimpijadu

Idemo u pravcu da nam neće trebati bojkot, jer su sve zemlje jednoglasne, rekla je ministarica obrazovanja, nauke i sporta Litvanije

Maskota Olimpijade u Parizu. Anadolu Agency

G. Š.

11.2.2023

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije ne bi trebalo dozvoliti da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine, poručile su državne vlasti iz 35 zemalja.

Sve zemlje jednoglasne

- Idemo u pravcu da nam neće trebati bojkot, jer su sve zemlje jednoglasne, rekla je ministarica obrazovanja, nauke i sporta Litvanije Jurgita Syugzhdinene nakon online sastanka sa kolegama.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski složio se sa prijedlogom zabrane učešća na Olimpijskim igrama 2024. sportistima iz Rusije i Bjelorusije. Prema njegovim riječima, principi neutralnosti se ne mogu primjenjivati u uslovima rata.

- Kao rezultat ruske agresije ubijeno je 228 ukrajinskih sportista i trenera. Ako postoji olimpijski sport sa atentatima i raketnim udarima, znate koja će reprezentacija zauzeti prvo mjesto. Teror i olimpizam su dvije suprotnosti, ne mogu se kombinirati – istakao je Zelenski.

Jasan stav Velike Britanije

Britanska ministrica sporta Lucy Fraser podržala je predsjednikom Ukrajine.

- Jasno sam iznijela stav Velike Britanije. Sve dok Putin nastavlja svoj varvarski rat, Rusija i Bjelorusija ne bi trebale biti predstavljene na Olimpijadi, konstatuje je Lucy Fraser.

Diskusija o eventualnom nastupu sportista iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijadi u Parizu ponovo je pokrenuta u decembru, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet pod određenim uslovima dozvolio ovu mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.