RUKOMET

Senjamin Burić za "Avaz": I dalje imam problema s laktom

Nadam se da će svi igrači koje selektor pozove biti u prilici da se odazovu - rekao je pivot danskog Skjerna

Burić: Na svim poljima smo konkurentni. Skjern

Er. Bijedić

28.2.2023

Osim što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine podmlađena, u prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj novi selektor Irfan Smajlagić nije mogao računati ni na neke standardne, udarne snage.

Morao mirovati

Među njima je i Senjamin Burić, odlični pivot danskog Skjerna koji bi se trebao vratiti u sastav koji će se suprotstaviti Kosovu 8. marta (20:15 sati) u Prištini, a potom i 12. marta (17 sati) u Tuzli.

- Ako budem zdrav, sigurno dolazim na okupljanje. Prošli put nisam došao jer sam imao problema sa laktom desne ruke. U tom periodu sam primio injekciju poslije koje sam morao mirovati. Još uvijek imam problema sa laktom, ali zasad igram i vodim se kao da je sve u redu – rekao je Senjamin Burić.

Skjern je igrao „Final Four“ Kupa, prošli su u finale preko Esbjerga, da bi u borbi za titulu izgubili od ekipe GOG Gudme (uz tri gola Senjamina). S druge strane, peti su u danskom prvenstvu, a nastupaju i u Evropskoj ligi.

- Imamo pretrpan raspored, igrali smo “Final Four Kupa”, a potom odmah utakmicu u Španiji. Stvarno iscrpljujuće i naporno, ali guramo na svim frontovima. Sad nam ostaje još prvenstvo i Evropska liga. Na svim poljima smo konkurentni, zasad ide stvarno dobro i nadam se da će se tako nastaviti do kraja sezone – optimista je Senjamin.

On sa Skjernom ima ugovor do ljeta 2025. godine.

- Zadovoljan sam... No, uvijek može bolje.... Ali ja sam tu drugu sezonu, trener zna šta može od mene očekivati i šta ja mogu očekivati od trenera i saigrača, tako da je sve super – rekao je Burić.

Kada je u pitanju naš državni tim, očekuje da “Zmajevi” budu u što kompletnijem sastavu za dvomeč s Kosovom.

Pozitivan ishod

- Nadam se da će svi igrači koje selektor pozove biti u prilici da se odazovu, da ćemo pružiti dvije dobre partije i dobiti Kosovo dva puta kako bi onda optimistično gledali prema aprilu i utakmicama sa Slovenijom i Crnom Gorom. Nadam se samo pozitivnom ishodu, da bi sebi stvorili priliku da se u aprilu probamo kvalificirati, jer bi to bilo dobro za sve – zaključio je Senjamin Burić.

Kosovari napreduju

Reprezentacija BiH je u januaru 2016. godine igrala dvije kvalifikacione utakmice s Kosovom u borbi za SP u Francuskoj 2017. U Đakovici smo slavili sa 33:29, a u Tuzli sa 41:25.

- Kad je reprezentacija Kosova igrala prvu službenu utakmicu uopće, igrali su protiv nas, a ja sam bio u sastavu. Vjerujem da su otad dosta napredovali, znam to iz pouzdanih izvora, konkretno preko Nikole Prcea koji je dolje već četiri godine i koji je postao i trener. Oni ulažu dosta u rukomet, razvijaju se, tako da uz našu smjenu generacija očekujem borbu. Ali, nadam se da ćemo odigrati dvije dobre utakmice i da ćemo slaviti u obje – izjavio je Senjamin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.