DOPING

Ovčina je vrh ledenog brijega, supstanca lako dostupna u BiH

Vrlo malo se zna o sigurnosti i nuspojavama 19-norandrosterona

Ovčina: Vjerovatno kraj karijere. Facebook

6.4.2023

Alen Ovčina, dugogodišnji rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, zbog korištenja dopinga suspendiran je na četiri godine.

S obzirom da već ima 34 ljeta, ovo je najvjerovatnije kraj njegove karijere.

Žestoka kazna

Sam Ovčina je svjestan onoga što se dogodilo i počinjenog prekršaja, iako tvrdi da nije počinjen namjerno.

- Kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, kreatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.

Nažalost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.

Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost – poručio je Ovčina.

Ovčina je bio dopingovan i snosit će sankcije, ali se otvara i drugo pitanje, koliko je štetan 19-norandrosteron koji je koristio rukometaš i koliko je dostupan u BiH.

Kao tableta

Kako saznajemo, javna je tajna da je 19-norandrosteron, metabolit anaboličkog steroida, lako dostupan u BiH i moguće ga je jednostavno kao tabletu konzumirati u mnogim našim teretanama, a tu leži posebna opasnost jer mnogi zapravo i ne znaju šta koriste.

Struka kaže da je 19-norandrosteron vrsta hemikalije poznate kao „prohormon“. Ove hemikalije tijelo mijenja u druge hormone za „izgradnju mišića“, kao što je testosteron. Vrlo malo se zna o sigurnosti 19-norandrosterona.

Postoji zabrinutost da bi mogao izazvati ozbiljne nuspojave slične onima koje izazivaju drugi hormoni za izgradnju mišića. Istina je da je 19-norandrosteron uključen kao sastojak u raznim suplementima koji se prodaju sportistima i bodibilderima, ali je isto tako poznato već niz godina da je nedozvoljen.

Izgradnja mišića

Nakon što se uzme 19-norandrosteron, smatra se da ga tijelo mijenja u druge hemikalije zvane hormoni. Neki od ovih hormona uključuju hemikalije koje su slične testosteronu.

Testosteron i slični hormoni mogu pomoći u izgradnji mišića, ali mogu uzrokovati i opasne nuspojave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.