“KAMBEROVIĆA POLJE”

Zeničko udruženje domaćin 19. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH

Ove godine imamo učesnike iz četiri zemlje okruženja, plus svih kantona FBiH i iz RS, rekao je Aliefendić

Sa lica mjesta. Fena

FENA

23.6.2023

Svečanim defileom, na kojem je bosanskohercegovačku zastavu nosila Ljiljana Slišković, i intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine danas je na Atletskom stadionu “Kamebrovića polje” u Zenici počelo Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. atletske sportske igare paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH.

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je domaćin, a Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH organizator ovogodišnjeg takmičenja na kojem učestvuje rekordnih 100-njak takmičarki i takmičara iz BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

- Ove godine imamo učesnike iz četiri zemlje okruženja, plus svih kantona FBiH i iz RS. Ima više od 100 takmičara, a s pratnjom je gotovo 140 učesnika ovog značajnog događaja za osobe s invaliditetom u sportskom smislu.

Naravno, nastojat ćemo svake godine da poboljšavamo, kako kvalitet organizacije, tako i brojnost, jer ono što je najbitnije za osobe s invaliditetom jeste da su vidljivi, da su tu, da ih prepoznaju u zajednici i kažu da mogu i kroz sport biti aktivni dio ovog našeg društva te da doprinose razvoju naše zajednice - kazao je Harun Aliefendić, član Upravnog odbora UPiODP Zenica.

On je napomenuo kako će se takmičenja odvijati u standardnim disciplinama: trke u invalidskim-mehaničkim kolicima, atletski višeboj-kugla, disk, koplje i čunj za teže oblike, a nakon toga je takmičenje u šahu, čime se i završavaju ovogodišnje Igre. Navečer će biti proglašenje pobjednika. Igre je svečano otvorila premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, koja je podvukla važnost sporta te gostima poželjela da se ugodno osjećaju u Zenici.

Učesnike je u ime federalnog ministra rada, socijalne politike i izbjeglica Adnana Delića te u svoje lično ime pozdravio i zamjenik ministra Dobrica Jonjić, koji im je zaželio mnogo uspjeha u takmičenjima. Jonjić je naglasio da sport smatra  jednom od najvažnijih grana, kojom se osobe s invaliditetom mogu baviti i rehabilitirati, ali da je nužno da im se osigura i adekvatan posao za život njih i njihovih porodica.

- Ministarstvo upravo radi na izradi nove strategije za poboljšanje prava osoba s invaliditetom, gdje će sport zauzeti značajno mjesto. U tome očekujemo i pomoć vaših organizacija - kazao je Jonjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.