TRAGEDIJA KOD KORČULE

Tokom ronjenja poginule dvije žene, jedna od njih je slovenska prvakinja

Slovenski ronilački savez je potvrdio da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok

Slovenska prvakinja u ronjenju na dah. Slovenska potapljaška zveza

N. H.

10.8.2023

Kod Blata na Korčuli tokom ronjenja uz instruktora smrtno je nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke. Istog dana, nekoliko sati kasnije, tokom ronjenja nastradala je i 46-godinšja državljanka Slovenije, prenosi Morskih.hr.

- U poslijepodnevnim satima, tačnije oko 14:30, u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjenja na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primijećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini.

Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17:30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti – potvrdili su iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave. 

Četiri sata kasnije dogodila se slična tragedija, a Slovenski ronilački savez je potvrdio da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza.

- Želimo objaviti tužnu savjest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. 

Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu - objavili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.