TRENER KRIVAJE

Adnan Bašić novi selektor rukometašica BiH

Teško je opisati kako se čovjek osjeća kada je imenovan za selektora reprezentacije svoje zemlje, poručio je Bašić

Bašić: Čast i ponos. zportal.ba

E. Ć.

14.9.2023

Adnan Bašić, aktuelni trener ŽRK Krivaja, novi je selektor ženske seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Bašić je bivši rukometaš zavidovićke Krivaje s kojom je kao trener postao juniorski prvak Bosne i Hercegovine u sezoni 1995/1996.

Od aktivne igračke karijere oprostio se 2003. godine nakon čega je preuzeo funkciju trenera seniorske ekipe rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića. Na klupi Krivaje ostao je do 2014. godine, a nakon toga trenirao je RK Konjuh i RK Čelik, s kojim je 2015. godine igrao finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Uspjesi s Krivajom

Klupu ženskog rukometnog kluba Krivaja preuzeo je u oktobru 2016. godine i s velikim uspjehom predvodi jedan od najbolje organizovanih ženskih sportskih kolektiva u našoj državi. S ekipom Krivaje tri puta je nastupao u EHF Challenge cupu.

Bašić je prije nekoliko mjeseci stekao zvanje EHF Master coacha, neophodno za vođenje seniorskih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji.

- Meni je stvarno čast, ponos, obaveza, to je vrhunac karijere jednog trenera. Teško je opisati kako se čovjek osjeća kada je imenovan za selektora reprezentacije svoje zemlje. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju i želim da svojim radom dokažem da sam ovo zaslužio - rekao je Bašić za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH.

Teška grupa

Komentarisao je i kvalifikacionu grupu naše reprezentacije u kojoj su još selekcije Hrvatske, Rumunije i Grčke.

- Što se tiče utakmica i same grupe siguran sam da ćemo svi dati svoj maksimum. Neće biti lako, dobili smo vrlo jaku grupu sa Hrvatskom, koja je bila bronzana na pretprošlom Euru. U Rumuniji je ženski rukomet odavno na visokom nivou. 

Primjera radi, naše djevojke su na TV-u gledale sjajnu Kristinu Neagu i željele sliku s njom i autogram,a sada će igrati protiv nje. Grčka je selekcija kojoj možemo parirtati, upoznali smo je u prethodna dva ciklusa. Vjerujem da možemo protiv njih igrati - istakao je Bašić.

Žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednog mjeseca, tačnije 11. i 14. oktobra, očekuju mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.