EP U SJEDEĆOJ ODBOJCI

BiH juriša na 11. titulu prvaka Evrope

Samo nas zlato interesira i plasman na Paraolimpijadu, rekao je Mahmutović

S pres-konferencije. Anadolija

FENA

4.10.2023

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sutra putuje u italijanski grad Kaorle, koji će od 5. do 16. oktobra biti domaćin 15. Evropskog prvenstva.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića u konkurenciji 12 najboljih evropskih ekipa jurišat će na 11. tutulu, koja će im ove godine biti imperativ, jer će samo pobjednici kontinentalnih takmičenja direktno izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Na prošlom EP, održanom 2021. godine u turskom Kemeru, odbojkaši BiH savladali su Rusiju, koja ove godine neće biti učesnik turnira.

- Spremni smo za Evropsko prvenstvo, čak i spremniji nego prethodne dvije godine. Dobili smo dobar spoj iskustva i mladosti i ono što pokazujemo je na vrlo zavidnom nivou. Ono što je specifično jeste da idemo po 11. titulu koja je imperativ. Samo nas zlato interesuje i plasman na Paraolimpijadu. Igrači su spremni, svih 14 igrača je zdravstveno u dobrom stanju – rekao je Mahmutović.

Reprezentacije su na EP podijeljene u dvije grupe sa po šest ekipa, a BiH će igrati u Prvoj, lakšoj grupi, protiv domaćina Italije, Hrvatske, Poljske, Slovenije i Litvanije, dok su u Drugoj grupi Srbija, Njemačka, Ukrajina, Turska, Mađarska i Latvija. Po dvije najbolje ekipe iz grupne faze izborit će nastup u polufinalu.

Kapiten ekipe Sabahudin Delalić smatra da ovakav žrijeb bh. timu ne ide u prilog, jer će igrati u “dosta slabijoj grupi”.

Boje reprezentacije BiH na EP će braniti: Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stefan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.