SLUČAJ IZ 2013. GODINE

Nekadašnji paraolimpijac Pistorijus pušten iz zatvora: Kriv za ubistvo djevojke, bit će na uslovnom dopustu

Pistorijus je u nju je više puta pucao kroz vrata kupatila 2013. godine, uz tvrdnje da je mislio da je u pitanju provalnik

Oskar Pistorijus. Alon Skuy/Pool Photo via AP, File

S. S.

5.1.2024

Bivši paraolimpijac iz Južnoafričke Republike Oskar Pistorijus pušten je na uslovnu slobodu skoro 11 godina nakon što je ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp.

Pistorijus je u nju je više puta pucao kroz vrata kupatila 2013. godine, uz tvrdnje da je mislio da je u pitanju provalnik. 

Ipak, na kraju je osuđen za ubistvo 2015. godine nakon što je žalbeni sud poništio raniju presudu za ubistvo.

Sada 37-godišnjak, živjet će pod strogim uslovima do isteka kazne 2029. godine.

Prema južnoafričkom zakonu, svi prestupnici imaju pravo na uslovni otpust nakon što odsluže polovinu ukupne kazne, koja je za Pistorijusa konačno određena 2017. na 13 godina i pet mjeseci.

Majka Rive Stenkamp, June, izjavila je:

- Uvijek smo znali da je uslovni otpust dio južnoafričkog pravnog sistema i uvijek smo govorili da zakon mora da ide svojim tokom. Uslovi koje nameće odbor za uslovni otpust, koji uključuje kurseve za upravljanje bijesom i programe o rodno zasnovanom nasilju, šalju jasnu poruku da se rodno zasnovano nasilje shvata ozbiljno.  Da li je bilo pravde za Rivu? Da li je Oskar odslužio dovoljno vremena? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati, a nijedan odsluženi period neće vratiti Rivu. Mi, koji ostajemo, izdržavamo doživotnu kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.