PRVENSTVO U RUKOMETU

Zamijenio Sloveniju Hrvatskom i napravio veliku žrtvu, a onda je uništio Špance

Mario Šoštarić je za Hrvatsku debitirao prije godinu

Mario Šoštarić. Instagram

N. Aj. / Index.hr

13.1.2024

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Španiju 39:29 u prvom susretu Evropskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. 

Momčad Gorana Perkovca tako je na sjajan način otvorila turnir, i to protiv aktualnog evropskog viceprvaka. Jedan od junaka velike pobjede bio je Mario Šoštarić (31), koji je s desnog krila imao stopostotni učinak (8/8).

Šoštarić je za Hrvatsku debitirao prije godinu. Naime, igrač mađarskog Pick Szegeda rođen je u Sloveniji, za koju je igrao do 2020. godine. Nakon toga nije pozivan, a u međuvremenu mu je stigao poziv iz Hrvatske. Odlučio je promijeniti reprezentaciju nakon što ga je HRS zvao u februaru 2022. godine.

Slovenci su ga pokušali nagovoriti da ostane, no on je ostao pri stavu da igra za Hrvatsku. Zbog te promjene morao je tri godine čekati da dobije pravo da zaigra za Hrvatsku. Šoštarićevi roditelji su Hrvati. Majka i pokojni otac su iz Slunja, a brat mu je rođen u Karlovcu.

U Sloveniju je porodica Šoštarić otišla 1987., pa je Mario rođen u Slovenj Gradecu. U karijeri je igrao za Gorenje Velenje, Maribor Branik i Pick Szeged, a trenutno je sedmi strijelac Lige prvaka s 57 golova.

Nakon velike pobjede nad Španijom je rekao:

- Presretan sam, napravili smo prvi, mali korak, ali velik za samopouzdanje. Osmijeh je na licu. Nismo si radili prevelik pritisak. Rekli smo kako ćemo odigrati najbolje što možemo, čvrsto u odbrani. Od prve minute pokazali smo ko je gazda na terenu. Publika je bila predivna. Ovako se ne može izgubiti.

Dodao je da Španci 20 godina igraju isti sistem. 

- Pokušali smo se zgusnuti u odbrani jer smo znali da nemaju tako dobrog vanjskog šutera. Željeli smo biti plitki da pivot ne dolazi do lakih golova. Do neke smo mjere u tome uspjeli. Odbrana je bila za ocjenu 10. Vidjet ćemo dokud ćemo doći. Ovo je velik korak za samopouzdanje - zaključio je Šoštarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.