BACAČ KUGLE

Pezer nakon pobjede i novog bh. rekorda iz Beograda nastavlja trku za ostvarenje normi za OI i SP

Sretan sam i izuzetno zadovoljan što sam ostvario rezultat novog dvoranskog rekorda, pogotovo što mi je to bilo prvi ovosezonski nastup, poručio je

Najbolji bosanskohercegovački bacač kugle. Fena

FENA

21.1.2024

Samo pet dana nakon što je na Otvorenom dvoranskom prvenstvu Beograda pobijedio s novim ličnim i bh. rekordom, dužinom od 21,22 metra, najbolji bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer (30 godina) danas će nastupiti na mitingu u Luksemburgu.

Pezer je svoj dosadašnji dvoranski rekord, koji je iznosio 21,15 metara i kojeg je postavio 3. marta 2018. godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu (bio peti) tako popravio za sedam centimtara, dok njegov lični i bh. rekord na otvorenom iznosi 21,48 metara. Tu je dužinu ostvario 13. augusta 2019. godine u švedskom gradu Växjö.

Novi dvoranski rekord

- Sretan sam i izuzetno zadovoljan što sam ostvario rezultat novog dvoranskog rekorda, pogotovo što mi je to bilo prvi ovosezonski nastup. Nikada na otvaranju sezone nisam bacao ovako dobro i dugo - redovno sam na treningu na dužinama od 21 metar, a ovih 21,22 metra trenutno je i najbolji evropski i svjetski rezultat u bacanju kugle. Tako da zaista imam razloga da budem zadovoljan, ali i da se nadam novim uspjesima u nastavku sezone - kazao je u izjavi za Fenu Pezer.

Rezultat iz Beograda posebno je impresivan, važan i ohrabrujući kada se zna da je ovo olimpijska godina, ali i godina u kojoj ga, početkom marta, očekuje nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu (Škotska) te na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Rimu (Italija), koje će se održati početkom juna.

Norma za Olimpijske igre

- Cilj mi je da što prije ostvarim normu za Olimpijske igre u Parizu, koja iznosi 21,50 metara, kao i za SP u dvorani u Glasgowu, za koje je norma 21,70 metara. Vjerujem da mogu ostvariti obje norme, jer sam izuzetno spreman i, što je najvažnije, potpuno sam zdrav. Ali, ako slučajno i ne bacim normu za Glasgow, siguran sam da ću nastupiti na SP-u na osnovu rejtinga, ali ipak želim putovati s normom. Želja mi je da što prije ostvarim obje norme, kako bih se mogao posvetiti nastupima i treninzima bez dodatnog pritiska - ističe Pezer.

S obzirom na to da je, kako kaže, nakon Beograda imao jače treninge te putovao automobilom do Zenice, a onda jučer odmah krenuo put Luksemburga, nije siguran da će na današnjem mitingu biti uspješan kao u Beogradu. Glavni će mu rival biti domaći bacač Bob Bertemes, s kojim se zna iz juniorskih dana.

Nastup u Luksemburg

- Nije isključeno da prebacim beogradskih 21,22 metra, ali nije realno jer sam se bazirao na miting u njemačkom Nordhausenu, koji je na programu 28. januara te na kojem će biti i italijanski bacači, aktuelni svjetski viceprvak Leonardo Fabri i Weir Zane, koji je aktuelni evropski dvoranski prvak. Konkurencija je jaka pa se nadam da bih mogao ispuniti normu za SP, a time i za OI u Parizu. Trebao sam nakon Beograda nastaviti pripreme u Crnoj Gori, ali je stigla ponuda za nastup u Luksemburgu pa sam prihvatio. Nakon mitinga, zajedno s luksemburškim trenerom, koji trenira Bertemesa, trenirat ću u kampu u Manhajmu - najavljuje Pezer.

Ovogodišnje pripreme, koje je počeo još u oktobru, odradio je u Zenici, a u decembru je 10 dana proveo u Makarskoj te, prije mitinga u Beogradu, ukupno 25 dana radio je i u tom gradu.

- Prijavio sam se i za nastup na Zimskom bacačkom kupu u Leiriji (Portugal), koji će se održati 10. aprila. Nastupit ću i na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, koju je 10. februara. Odmah nakon Istanbula, 13. februara, nastupit ću na vrlo jakom mitingu u Beogradu. Tako da će biti dovoljno takmičenja na kojima mogu ostvariti normu za SP - smatra Pezer.

Podrška Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine

Posebno ističe podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koji je, podvlači, osigurao sredstva za njegove i pripreme kolege mu Amela Tuke, tako da barem ne moraju razmišljati o uslovima za trenažni proces na putu ka ostvarenju norme za Pariz. Pezer je, osim petog mjesta u Birminghamu 2018., 2022. godine bio osmi na SP-u u dvorani u Beogradu s dužinom 20,94 metra.

Prvak Evrope bio je u konkurenciji juniora (U20) 2013. godine u italijanskom Rijetiju, a 2017. godine pobijedio je i na Zimskom evropskom bacačkom kupu u španskom Las Plamasu, s dužinom 20.69 metara. Bronzani je bio godinu kasnije upravo u portugalskoj Leiriji, kada je bacio 20,71 metar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.