"AVAZOVA" PRIČA

Uprkos rođenju bez ruke, Adna Aličehajić (12) se bavi skijanjem: Predviđa joj se blistava karijera i nastup na Paraolimpijskim igrama

Beskrajno je talentirana i uporna, rekao je Memić. Nijaz Memić već osam godina vodi Ski klub osoba s invaliditetom "Sarajevo"

Aličehajić: Na skije prvi put stala sa sedam godina. Facebook

26.1.2024

Uprkos rođenju bez ruke, 12-godišnja Adna Aličehajić iz Zenice uspješno se bavi skijanjem. Veliki je talent i čeka je blistava karijera. Uz dosta truda, ali i sreće očekuje je i nastup na nekim od narednih Paraolimpijskih igara.

Adna je članica Ski kluba osoba s invaliditetom „Sarajevo“ koji uspješno već osam godina vodi Nijaz Memić, prvi predstavnik Bosne i Hercegovine na Zimskim paraolimpijskim igrama u historiji.

Kako je sve krenulo

- Ljubav prema zimskom sportu došla je spontano, prije svega zaslugom mog trenera Nijaza Memića. Na skije sam prvi put stala sa sedam godina i tako uz pomoć trenera to sam jako zavoljela – kazala je Aličehajić za "Dnevni avaz“.

Kako kaže, sretna je i ponosna što prilikom svakog treninga nauči i savlada nešto novo. Veliki je biser paraskijanja, predviđa joj se velika karijera, ali je ona skromna.

- Naravno da svako mašta o uspjehu pa bih i ja voljela da osvojim neku medalju. Za početak ne mora to biti zlato – kazala je Aličehajić.

O polaznici svog kluba govorio je i sam Nijaz Memić. Istakao je kako je u budućnosti čeka sjajna sportska priča.

Adna sa trenerom Nijazom Memićem. Facebook

- Adna je dijete koje smo u svijet skijanja uveli od prve naše škole, beskrajno je talentovana i uporna. U godinama koje su iza nas, Adna je ostvarila veliki napredak i ako uspijemo zadržati kontinuitet u radu, neke od narednih Paraolimpijskih igara čekaju na Adnu.

Osim Adne, tu je i Din Džananović, učenik četvrtog razreda Gazi Husref-begove medrese, koji je slijep i on je u kategoriji u kojoj naša zemlja nije imala predstavnika na Zimskim paraolimpijskim igrama – rekao je Memić.

Svojevremeno je ispisao historiju BiH, a sada svoje znanje prenosi na mlađe naraštaje. Kako je rekao u razgovoru za „Dnevni avaz“, ima za cilj uvesti još nekoga ko će danas-sutra biti predstavnik naše zemlje na najvećim sportskim manifestacijama na kojima se natječu osobe s invaliditetom.

Memić: Dobitnik priznanja za višestruki doprinos u inkluziji kroz sportske aktivnosti. Facebook

Osnovao je projekt „Škola skijanja za djecu i mlade sa invaliditetom” koji je podržala slavna njemačka skijašica Katarina Vit (Witt), koja je osvojila zlato na ZOI’84 u Sarajevu.

Posebno ponosan

- Ta priča s fondacijom Katarinom Vit traje već nekoliko godina u kojima imamo saradnju kroz koju smo realizovali dio aktivnosti, ali i kupili nešto od opreme za naše skijaše. Dio ovo priče koja se odnosi na Katarinu Vit je i njemačka ambasada u Sarajevu koja je prije nekoliko godina omogućila nabavku tzv. mono skije, opreme na kojoj skijaju osobe koje se kreću uz pomoć kolica i koje skijaju u tzv. sjedećoj kategoriji.

Ski klub osoba sa invaliditetom ”Sarajevo” ima pedesetak članova i to su uglavnom osobe svih oblika invaliditeta i iz svih dijelova Bosne i Hercegovine ali i oni koji nemaju nikakvo ograničenje odnosno ne pripadaju ovim kategorijama.

Sistemska podrška ne postoji, ali to se ne odnosi samo na paraskijanje, situacija je ista ili vrlo slična i za ostale parasportove ali i generalno sport u našoj zemlji. Finansiranje se uglavnom svodi na apliciranje na Javne pozive. Ski klub osoba s invaliditetom “Sarajevo” je od ove godine partner u ”ERASMUS+” projektu ” Inclusion through Sport for all generations” u okviru kojeg ćemo realizirati dio aktivnosti na našim olimpijskim planinama. Također, Grad Sarajevo, čije ime sa ponosom nosimo, i gradonačelnica Benjamina Karić su izrazili razumijevanje i spremnost da u budućnosti budu podrška našem radu. Tu je i Paraolimpijski komitet koji daje podršku u okviru svojih mogućnosti – kazao nam je Memić.

Klub broji 50-ak članova. Facebook

U martu će se na Bjelašnici održati inkluzivna skijaška utrka povodom 40. godišnjice od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

- To je nešto na šta sam zaista posebno ponosan, prije svega zbog činjenice da je to nešto što je bio moj san još od trenutka kada sam prije dvadeset godina krenuo u skijanje. Osim toga, Sarajevo će biti prvi grad koji u programu obilježavanja godišnjice Zimskih olimpijskih igara ima inkluzivni sportski događaj. Utrka se zove ”40for40”, simbolika je u samom broju 40, i na njoj će za četrdesetu godišnjicu Olimpijskih igara učestvovati četrdeset osoba - dvadeset osoba sa invaliditetom i dvadeset osoba bez ograničenja skijat će zajedno.

To je sportski događaj kakav nikada nije organizovan, ne samo u našoj zemlji nego i šire. Projekt je rezultat jedne zaista vrhunske i partnerske saradnje između Ski kluba osoba sa invaliditetom ”Sarajevo” i organizacije ”Sarajevo Olympic Week”, uz veliko razumijevanje ljudi iz Olimpijskog centra ”Bjelašnica-Igman” gdje će se manifestacija i održati 4. marta 2024. godine – rekao je Nijaz Memić za "Dnevni avaz“.

Ideja i vizija

Spomenuli smo da je bio prvi bh. paraolimpijac, a sada stvara nove.

- Generalno stvaranje budućih paraolimpijaca jeste bila moja ideja, vizija i misija, ali na tom putu mi imamo i neke druge ciljeve poput ravnopravnog učešća u sportu i u svim drugim društvenim aspektima.

Posebno sam ponosan na činjenicu da smo prvi u BiH organizovali inkluzivnu školu skijanja – koja je svih ovih godina bila besplatna za sve polaznike - da smo prvi u BiH u skijanje uveli jedno dijete koje skija na tzv. mono skiji, da smo prvi u našoj zemlji u skijanje uveli jedno dijete iz kategorije osoba sa senzorskim oštećenjima, odnosno slijepe i slabovidne. To su rezultati kakve nema niko u BiH kada su u pitanju ove društvene kategorije – istakao je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.