TUGOMIR ANUŠIĆ ZA "AVAZ"

Detalj o kojem bruje svi, je li Švedska oštećena: Pitali smo stručnjaka, evo šta kaže

Postavlja se pitanje šta će im VAR ako ga ne koriste baš u ovakvim situacijama, rekao je Anušić

Gol Prandija za produžetak. Platforma X

27.1.2024

Rukometni svijet bruji o pogotku Elohima Prandija iz deveterca kojim je Francuskoj donio produžetak u kojem su on i saigrači kasnije pobijedili Švedsku za finale Evropskog prvenstva (34:30).

Šveđani se žale, a Francuzi slave. Pitali smo stručnjaka da pojasni situaciju i kaže da li je gol Prandija trebao biti poništen. Tugomir Anušić, rođeni Bosanac koji je na čelu Nacionalnog sudijskog komiteta SAD, govorio je za portal "Avaza".

Potez Prandija

- Prema mom mišljenju pogodak je neregularan jer deveterac nije izveden po pravilima rukometne igre. Nije dozvoljeno pomjeranje stopala u bilo kojem pravcu. U ovom slučaju Prandi je prilikom izvođenja napravio mali iskorak desnom nogom i podigao lijevu nogu, što nije dozvoljeno, a također prilikom šuta odvojio je desnu nogu od poda.

Greška sudija je što nisu pogledali VAR jer je ovo bila kritična odluka koja može odlučiti prvaka Evrope. Postavlja se pitanje šta će im VAR ako ga ne koriste baš u ovakvim situacijama. Šveđani su oštećeni i ostaje gorak ukus regularnosti - pojasnio je Anušić za "Avaz".Govoreći o sudijama, na prvenstvu su pravdu dijelila i braća Konjičanin, Amar i Dino. Sudili su mečeve prve runde između Francuske i Švicarske, te Hrvatske i Rumunije.

Anušić: Ostaje gorak ukus regularnosti. Facebook

- Gledao sam obje utakmice i suđenje bh. sudija braće Konjičanin je za svaku pohvalu. Oni imaju već duže vremena jedan pozitivan kontinuitet i sa svakog međunarodnog takmičenja izlaze sve bolji i bolji.

Njima sam već rekao a sada kažem i vama, vrijeme Amara i Dine Konjičanina je došlo i bit će u samom vrhu svjetskih rukometnih sudija. Također, tu su i sudije iz Slovenije Bojan Lah i David Sok – istakao je Anušić.

Skrenuo je pažnju čelnicima krovne kuće bh. rukometa kada je riječ o sudijama.

- Pogledajte mlade sudije i analizirajte njihovo znanje, pokazano na terenu i uvijek morate birati najbolje koji će predstavljati BiH u budućnosti. Prestanite više sa tatinim sinovima i ispunjavanjem želja pojedinaca bez obzira odakle dolaze – dodao je on.

Komentarišući generalno suđenje na dosadašnjem Evropskom prvenstvu, Anušić nije imao zamjerke, navodeći da je bilo zadovoljavajuće dobro.

Očekivano finale

U velikom finalu u nedjelju ćemo gledati okršaj Danske i Francuske. Pitali smo Anušića da li je očekivao takav rasplet.

- Da, očekivao sam Dansku i Francusku u finalu jer su od samog početka prvenstva pokazali da su glavni favoriti za titulu prvaka Evrope – kazao je on.

Nismo mogli, a da ga ne pitamo za nastup reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu.

- BiH je svojim učešćem pokazala da se moze stići na Euro, ali također je pokazala da smo još vrlo daleko od ozbiljnog evropskog rukometa. Kao što kažu - kakva država takav je i sport. Ništa ne štima – poručio je Tugomir Anušić za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.