RUKOMET

Evo šta iz EHF-a kažu o nevjerovatnoj pobjedi Francuska protiv Švedske

Nakon pažljive procjene situacije, vijeće je utvrdilo da je po diskreciji EHF sudija, a ne u obavezi da koriste VR tehnologiju

Utakmica odigrana sinoć u Kelnu. Sanjin Strukic/PIXSELL

N. Aj.

27.1.2024

Disciplinska komisija Evropske rukometne federacije (EHF) donijela je odluku povodom žalbe Rukometnog saveza Švedske nakon sinoćnjeg meča polufinalnog meča Evropskog prvenstva protiv Francuske

- Žalba je podnijeta zbog nekorištenja video-pregleda (VR) za provjeru posljednjeg šuta za Francusku u 60. minuti utakmice. Nakon pažljive procjene situacije, vijeće je utvrdilo da je po diskreciji EHF sudija, a ne u obavezi da koriste VR tehnologiju.

VR se koristi samo kada sudije imaju ozbiljne sumnje u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju da pravilno sagledaju situaciju. Odluka je samo sudija ili delegata da li će koristiti VR. Odluka da se ne koristi VR spada u djelokrug EHF pravnih propisa kao i EHF EURO propisa i smatrat će se činjeničnim i stoga konačna odluka ne podleže nikakvom prigovoru. Prigovor se stoga odbija kao neprihvatljiv.

Šveđani žalbu na odluku mogu podnijeti do večeras do 20 sati - poručeno je iz EHF-a.

Švedska je sinoć bila na pragu pobjede te je u zadnjoj sekundi, pri vodstvu od jedan razlike, napravila prekršaj. Francuzima je preostalo tek da izvedu udarac s deset metara udaljenosti. Elohim Prandi nevjerovatnim je udarcem "savladao" živi zid Švedske i golmana Andreasa Paličku i odveo utakmicu u produžetke, u kojima se Švedska nije uspjela oporaviti od šoka. Francuska je kasnije nakon produžetaka izborila finale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.