EKSKLUZIVNO

Jure Franko za "Specijal Avaza" povodom 40 godina Olimpijade: Duša Sarajeva živjet će sa mnom do kraja života

Ujedinjeni možemo da uradimo sve, i više od najvećih nacija koje su bile i danas su organizatori

Franko pored svoje legendarne fotografije iz 1984.. Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Nerma Ajnadžić

8.2.2024

Osvojivši srebrenu medalju u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, Slovenac Jure Franko postao je heroj tadašnje Jugoslavije. Na sam spomen Franka i danas, 40 godina poslije, javljaju se osjećaj ponosa i vraćanje u tu, ne tako davno prošlost.

Ekskluzivno za Specijal „Dnevnog avaza“ Franko je govorio o tom vremenu i svemu što je došlo poslije.

- Osobno zaista dosta skromno gledam na to, jer je to bila baš velika stvar za čitavu našu tadašnju zemlju, za sve koji smo bili angažirani, ili kao sportaši ili kao organizatori, za što je bila potrebna cijela zemlja kao što je bila Jugoslavija u tadašnjim vremenima. Pogotovo zalaganje Bosne i Hercegovine, a da istaknem naročito zalaganje Sarajeva i Sarajlija. To je bio izuzetan događaj. Jugoslavija je bila jedina zemlja koja je uspjela u to doba da organizira nešto tako značajno i veliko kao što je Olimpijada u periodu kada su bile velike političke tenzije u svijetu, posebno između Rusije i Amerike. Amerika je 1980. godine bojkotirala Rusiju, odnosno Olimpijske igre u Moskvi, a 1984. su onda Rusija i većina istočnog tadašnjeg svijeta bojkotirale Ljetne igre u Americi u Los Anđelesu. Jugoslavija i Sarajevo bili su jedini u stanju da održe OI gdje su učesnice bile sve zemlje svijeta, bez izuzetka - rekao nam je Franko.

Osvojivši srebrenu medalju, Franko je postao heroj Jugoslavije. Facebook

Sjeća se, kaže nam, da se osjetilo koliko je tu bilo uloženo srca i duše. To su svi osjećali na svakom koraku, i u olimpijskom selu, na startu, na stazama, na Baščaršiji.

- Ipak, vidjelo se u očima i u osmijesima ljudi kako je bila želja da se istaknemo kao nacija, da dođemo do rezultata, naravno u sportskom smislu. I to je bila ta duša Sarajeva koja će živjeti sa mnom i s nama do kraja života, i u narednim generacijama. Srce Sarajeva je bilo s nama i u svima nama, a i mi smo istovremeno bili srce Sarajeva i svijeta tada - rekao nam je heroj ZOI-ja.

Kompletan intervju s Jurom Frankom možete pročitati u Specijalnom prilogu "Avaza", koji je u prodaji na svim mjestima diljem BiH po cijeni od 2,5 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.