USPJEŠNA SEDMICA

Zastava naše zemlje vijorila se širom svijeta, a sve zbog njih: Zlatna djeca BiH

Sjajni nastupi krunisani su brojnim medaljama i trofejima, a to je samo nagovještaj šta nas očekuje u budućnosti

Uspješni bh. sportisti. OK BiH / N. Šaljić / Avaz

19.2.2024

Posljednji u nizu uspjeha Elvedine Muzaferije kompletirali su sjajnu sedmicu za bh. sportiste. Srce Alpa, kako to vole Švicarci zvati, donijelo je Visočanki sreću u tri različite utrke.

Početkom sedmice osvojila je utrku FIS Europa kupa u spustu, da bi nekoliko dana kasnije završila kao četvrta u istoj disciplini, samo protiv još jače konkurencije u Svjetskom kupu. Vikend je završila 16. mjesto u trci superveleslaloma, što je odličan uspjeh s obzirom na kvalitet staze u trenucima kada je ona skijala.

Uspješne sportašice

Nije Elvedina jedina uspješna sportašica iz BiH. Imamo ih na pretek, a eto ovu sedmicu obilježile su još mostarska sirena Lana Pudar, kao i vrhunska karatašica Emina Sipović, svojim zlatom u kategoriji mlađih seniorki.

Lana je, iako još uvijek pod utjecajem povrede, uspjela osvojiti bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Nije mala stvar, a ovo je samo još jedan dokaz da se BiH može nadati i svojoj prvoj medalji na Olimpijskim igrama.

Sestre Sipović navikle su sve one koji prate njihov rad na velike uspjehe. Posljednji u nizu djelo je Emine, koja se okitila zlatom na Evropskom prvenstvu u Gruziji. Čak su i njene sestre, Ajla i Nejra, uspjele osvojiti medalje na istom turniru, te još jednom predstaviti BiH na najbolji mogući način.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni sjajnu bh. biciklistkinju Lejlu Njemčević koja je nebrojeno puta učinila svoju domovinu ponosnom i koja je u vrhu svjetskog biciklizma.

Evropski prvaci

Sedmica je bila sigurno u znaku karatea, a prosto nije moguće izostaviti uspjehe i naših karatista. Gruzijski Tbilsi bio je obojen u naše boje - Anes Bostandžić je osvojio zlato u kategoriji do 21 godine (+84 kilograma) savladavši predstavnika Azerbejdžana.

Travničanin Bekir Grabus je na putu do zlatne medalje u kategoriji borbe U21 (-67 kilograma) savladao domaćeg predstavnika, a još jedan uspješni karatista iz vezirskog grada, Ali Arnautović, bio je bolji od ukrajinskog takmičara i donio BiH još jedno zlato u kategoriji kadeta do 70 kilograma.

Borilačke vještine idu našim sportistima, pa je tako i Nedžad Husić ostvario pet pobjeda na "Turkish Openu" i  osvojio zlatnu medalju na ovom turniru G1 kategorije.

BiH možda ne niže uspjehe u timskim sportovima, ali zlatna djeca čine cijelu zemlju ponosnim na to što mogu da se pohvale zlatima u brojnim sportovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.