U SUSRET TURNIRU

Đoković će imati priliku da ispravi sportsku nepravdu

Prošlogodišnja drama jednog od najboljih tenisera svijeta

Đoković: Pobjednik Australijan opena 2021.godine. Facebook

Piše: N. Ridžal

7.1.2023

Prošlu tenisku sezonu obilježila je saga oko dolaska, a potom i deportacije Novaka Đokovića iz Australije. Novak je propustio američku turneju, nije mogao da stupi na sjevernoamerički kontinent jer nije vakcinisan.

Izostanci sa turnira, kao i nedostatak mečeva se odrazio na formu, nije odigrao Rolan Garos na svom nivou. Na tron se popeo na Vimbldonu. Na US openu nije učestvovao. Na kraju, sezonu je završio trijumfalno na završnom turniru u Torinu.

U susret Australijan openu, donosimo priču o vjerovatno največoj sagi u historiji tenisa i životnoj drami jednog od najboljih tenisera ikada. 



Novak je bio zatočen protiv svoje volje

Novak Đoković je godinu trebalo da počne učešćem na Australijan openu, kao glavni favorit i prvi reket svijeta u tom momentu. Međutim, iako je dobio medicinsko izuzeće, to je zančilo da može da nastupi iako nije vakcinisan, a samim tim i dozvolu da dođe u Australiju, usljedile su nemile scene. Dane je provodio u "zatvoru", uspio je da se odbrani i pred sudom.

Počeo je da trenira kao i svi otali igrači, međutim, lokalna vlast je iz političkih razloga pokrenula sve mehanizme i poslije velike borbe pred sudom Novak je deportovan iz Australije, a Đoković je u najmanju ruku prošao jedan neljudski tretman.

U Beogradu ali i u Australiji održavani su skupovi podrške sbijanskom asu. Navijači u Australiji su bili ispred hotela u kome je Novak bio zatočen protiv svoje volje i glasnom podrškom davali Novaku podršku.

Kirjos stao u odbranu Đokovića

U Novakovu odbranu je stao i njegov najveći kritičar do tada, Nik Kirgios (Nick Kyrgios), koji se nije slagao sa odlukama australijskih vlasti i oštro je kritikovao ovakvu odluku, a onda su usljedile žalbe, koje su bile predate Ministarstvu unutrašnjih poslova Australije. Žalba koju su advokati Novaka Đokovića podnijeli nije sadržala samo razloge za pravdanje medicinskog izuzeća od obavezne vakcine, već i transkript događaja koji su se odvijali po njegovom dolasku na aerodrom u Melburnu.

Đoković je po dolasku u Australiju zadržan čitavu noć na ispitivanju, a dokument koji su njegovi predstavnici priložili otkriva kako je izgledala najduža noć u životu najboljeg tenisera svijeta, provedena na aerodromu u Melburnu.


Đoković i Kirjos postali veliki prijatelji. Facebook

Saga o Novakovom učešću na Australijan openu završena je 15. januara pred sudom. Tročlano sudsko vijeće Federalnog suda u Australiji jednoglasno je potvrdilo odluku imigracionog ministra da se Novaku Đokoviću ukine viza za boravak u toj zemlji. To je značilo da prvi reket svijeta mora napustiti Australiju u najkraćem mogućem roku, tako mu onemogučivši da odbarni titulu najboljeg u Melburnu.


Pobjednik turnira Rafael Nadal

Pobjednik turnira je bio Rafael Nadal, koji je do svog drugog pehara u Melburnu stigao pošto se vratio iz zaostatka od dva seta i trijumfovao protiv Medvedeva rezultatom 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:5. Španac je tako postao novi rekorder po broju najvećih titula jer je iza sebe ostavio Novaka Đokovića i Rodžera Federera (Roger Federer) sa po 20, a postao je jedini teniser uz Đokovića, koji je svaki grend slem osvojio najmanje po dva puta.



Nadal: Branit će titulu od prošle godine. Facebook


Novak Đoković će ovaj put imati priliku da ispravi nepravdu koja mu je učinjena prošle godine i to na najbolji mogući način, a to je da po deseti put u svojoj blistavoj karijeri podigne pehar namijenjen osvajaču ovog prestižnog turnira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.