AUSTRALIAN OPEN

Cicipas se bez većih problema plasirao u finale

Stefanos Cicipas (4.ATP) je slavio protiv Karena Hačanova(20.ATP) sa 3:1 u setovima

Stefanos Tsitsipas. AP

27.1.2023

Polufinale između grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa i Karena Hačanova je trajalo nešto više od tri sata i završilo je rezultatom 3:1(7:6, 6:4, 6:7, 6:3) za Cicipasa.

Cicipas je u prvom setu preuzeo ranu prednost, kada je pri rezultatu 2:1 u gemovima oduzeo servis protivniku. Prednost nije dugo potrajala, pa se Hačanov odmah u sljedećem gemu vratio.

Grk je još jednom uspio iskoristiti brejk loptu, ali opet nije iskoristio prednost serviranja.

U sljedećim gemovima su ipak bili sigurniji i otišlo se u tie-break. Cicipas je odlično odigrao tie-break i tri puta je pravio mini-break i dopustio je samo dva poena protivniku.

Drugi set je bio mnogo mirniji, iako je u trećem gemu grčki teniser imao tri break lopte, ali ih nije iskoristio.

Hačanov je izgubio kontrolu meča u drugom setu, kada je u devetom gemu dopustio Cicipasu da mu oduzme servis i svojim servis gemom osigura osvajanje i drugog seta.

Treći set je izgledao slično prethodnim. Cicipas je rano uzeo break i držao ga je sve do desetog gema, kada je servirao za meč. Rus je uspio da sačuva pribranost, oduzme break i produži trajanje seta.

U tie-breaku je viđeno puno mini-breakova, a Cicipas je promašio još dvije prilike pri rezultatu 6:4 da se plasira u finale. Hačanov je osvojio četiri poena zaredom i odveo meč u četvrti set.

Grka to nije previše omelo pa je odmah, kao po šablonu, oduzeo servis protivniku. Do kraja meča su oba tenisera servirali bez problema i meč je završen pobjedom Cicipasa rezultatom 6:3 u posljednjem setu.

Mladom Cicipasu je ovo drugo finale gren slema u karijeri, nakon što je 2021. godine izgubio u finalu Rolan Garosa od Novaka Đokovića.

Upravo Novak Đoković igra meč od 9:30 sa američkim teniserom Tomijem Polom za prolazak u finale.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.