VELIKI PRIJATELJI

Semir Osmanagić o Đokovićevoj novoj tituli: Novakova životna pobjeda

On je primjer mladim generacijama i čitavom čovječanstvu, poručio je Osmanagić

Osmanagić i Đoković: Prijateljstvo Semira i Novaka traje već nekoliko godina. Avaz

N. Sm.

29.1.2023

Deseta titula Novaka Đokovića na Australian Openu i ukupno 22. titula sa najvećih svjetskih teniskih turnira odjeknula je i u Visokom i Bosanskoj dolini piramida gdje je Novak čest gost i najveći ambasador ovog projekta u svijetu. 

Tim povodom oglasio se dr. Semir Osmanagić, veliki prijatelj Novaka Đokovića.

Najbolji ikada

- Novak Đoković je osvajanjem teniskog grand slam turnira "Australian Open" zaokružio važan životni ciklus. Ovo je bio njegov rekordni deseti trijumf u Melbournu i dvadeset drugi grand slam, čime je potvrdio titulu najboljeg igrača tenisa ikada. 

Ali, ovo je i njegov životni trijumf. 

U januaru 2022. mu je onemogućeno da igra u Australiji mada mu je viza bila prethodno odobrena Slijedile su diskriminatorne zabrane na turnirima u SAD i nepriznavanje bodova osvojenih njegovom titulom na Wimbledonu. Umjesto da čitavu 2022. ostane na vrhu teniske rang liste, politikantski mu je to pravo oduzeto. 

Uprkos tome, trijumf u Australiji je vratio stvari na svoje mjesto, Novak je ponovo broj jedan i njegov boravak na tronu po broju sedmica još dugo neće biti dostignut. I, mada je psihološki bio uzdrman tretmanom u Australiji, gledajući iz vanvremenske perspektive, Novak je stekao svjetsku slavu i poštovanje kao čovjek principa. 

Primjer čovječanstvu

Napravio je svoj izbor, ne namečući svoje mišljenje drugima. Prisjetimo se njegovih džentlmenskih izjava o Australiji, organizatorima teniskog turnira, publici i cjelokupnoj javnosti u ovoj zemlji. Ni jednom gestom, niti jednom rječju se nije osjetila gorčina, već je uvijek pokazivao svoje ljudsko poštovanje. Ko se danas sjeća imena premijera Australije ili njihovih ministara za imigraciju i sport iz januara 2022? 

S pravom, gotovo niko. Novakovo osvajanje titule godinu dana poslije je više od igre. To je bila njegova sudbina i nagrada čovjeku koji se usudio da ispuni svoje životne potencijale, bez obzira na sve poteškoće koje su ga pratile. 

Novak Đoković nije samo najbolji sprotista Balkana i Evrope svih vremena, već i primjer mladim generacijama i čitavom čovječanstvu - poručio je dr. Osmanagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.