NAKON SPEKTAKLA U VISOKOM

Semir Osmanagić za "Avaz": Ovo je bila prilika da mi koji nismo iz politike niti na budžetu pošaljemo pozitivnu sliku u svijet

U BiH je mnoštvo negativnih vijesti koje se stalno i samo generiraju, ali mi šaljemo drugačiju poruku i drugačiju sliku o BiH

Piše: M. Smajkić

16.7.2022

Semir Osmanagić je Visoko učinio centrom regije - Avaz
Đoković i Musa na košarkaškom turniru za djecu bez roditeljskog staranja - Avaz
Sa sjajnog događaja u Visokom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

U Visokom je u srijedu, 13. jula, nakon četveromjesečnih priprema, održan veličanstven događaj koji je poslao lijepu sliku o BiH. Riječ je o otvorenju teniskog kompleksa u parku „Ravne 2“, najljepšem na jugu Evrope, koji ima svoj arheološki, ali i turistički i promotivni aspekt.

Jedan od najboljih svjetskih tenisera svih vremena Novak Đoković je, pred 2.000 posjetilaca, održao egzibicioni meč s Aljažom Bodeneom, Ivanom Dodigom te našim reprezentativcem Aldinom Šetkićem. Taj prvorazredni događaj zasigurno će se još dugo prepričavati diljem svijeta.


Na najvišem nivou

- To ne samo da je bio praznik tenisa, to je bio praznik sporta i ovo je bilo više od igre. Znamo da nam, uglavnom, političari kreiraju neveselu situaciju i ambijent, ali ovo je bila prilika da mi, koji nismo iz politike niti na budžetu, sa svojim entuzijazmom pošaljemo u svijet pozitivne vijesti. Sve što se dešavalo – od tog egzibicionog takmičarskog meča, do modne revije, nastupa poznatih pjevača, umjetnika, prezentacije najveće „tiramisu“ piramidalne torte na svijetu, do samoga parka koji je bio posebno uređen za tu priliku, bilo je na najvišem nivou. Mi ne pokušavamo dostići neke tuđe standarde, nego utvrđujemo sami svoje - kazao nam je Semir Osmanagić, osnivač Fondacije „Bosanska piramida Sunca“.

Dan poslije ovog spektakla, odnosno jučer je u Visokom organiziran košarkaški turnir za djecu bez roditeljskog staranja. Stiglo je više od stotinu mališana iz domova za djecu bez roditelja iz Sarajeva, Mostara, Zenice. Za djecu su, osim Đokovića, spektakl priredili i Džanan Musa, novopečeni košarkaš Reala, braća Burić, rukometni reprezentativci BiH, kao i brojni drugi sportisti.

Nažalost, kaže Osmanagić, u posljednji tren su im otkazali domovi iz Crne Gore i Srbije iz razloga što su tamošnji krizni štabovi preporučili da se ne putuje iz zemlje. Uprkos tome, naglasio je, to je sjajna prilika da istinske zvijezde budu djeca koja nemaju ono što je najvažnije u životu, a to je roditeljska ljubav.

- Iz „Bosanske piramide Sunca“ u svijet idu pozitivne vijesti, bez obzira na to je li riječ o arheologiji, nauci, energetskom, duhovnom, ljekovitom ili kulturnom aspektu. Jer ovo što imamo ovdje, kao što rekoh, više je od igre. U BiH je mnoštvo negativnih vijesti koje se stalno i samo generiraju, ali mi šaljemo drugačiju poruku i drugačiju sliku o BiH - istaknuo je Osmanagić.


Putokaz i nada

- Kada vam dođu 72 medija sa 140 predstavnika sedme sile, među kojima je čak 20 televizijskih kuća, kada vas na regionalnom, najpopularnijem sportskom kanalu „Sport kanalu“ prenosi 10 zemalja, i to direktno od 10 ujutro do 19 navečer, kada vam dođu najveće svjetske agencije, očigledno da će to imati dugoročan, pozitivan efekt. Osim same promocije turizma, ovo je utjecaj i na mlade, na njihov entuzijazam da ostanu u zemlji, a ne da trče kao muhe prema zapadnim zemljama. Dakle, pružamo nadu velikom broju ljudi i želimo da ovo bude putokaz - poručio je Osmanagić.

Juniorske reprezentacije do 12 godina uzrasta iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje se trenutno nalaze na teniskom kampu u Doboju, u sklopu priprema pred odlazak na ekipno prvenstvo Evrope, prije zvaničnog otvorenja terena u parku "Ravne 2", igrale su mini turnir te su za vrijeme boravka imale priliku upoznati Novaka Đokovića. On je strpljivo razgovarao s njima, odgovarajući im na brojna pitanja.

- Teniski sport u Bosni i Hercegovini je s novim vrhunskim teniskim terenima u parku "Ravne 2" u Visokom dobio mnogo, pogotovo imajući u vidu da je dio ove velike sportske priče najbolji teniser svih vremena Novak Đoković - kazao je Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.