KOMENTAR DANA

Može i drugačije

U predizbornom, političkom, ekonomskom i svakom drugom sivilu lijepe vijesti postale su rijetkost

Novak Đoković i Semir Osmanagić. Avaz

Piše: Alen Bajramović

15.7.2022

Srbijanski teniser Novak Đoković postao je, na neki način, zaštitno lice "Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca", ali i promotor potencijala Visokog i turističke ponude BiH.

Prvi reket svijeta "kriv" je za još jedan prelijep događaj u dolini bosanskih piramida, ali i činjenicu da su njegovo prisustvo u parku "Ravne", inicijativa i podrška osnivanju regionalnog teniskog centra privukli pažnju cijelog regiona, pa i svijeta.

Velika je i poštovanja vrijedna stvar kada se pobjednik Vimbldona, odmah nakon osvajanja svoje 21. Grend slam titule, pojavi u Visokom. Najbolji teniser svijeta mogao je odabrati bilo koju destinaciju u svijetu, ali njegovo srce je, izgleda, pronašlo adresu na koju se uvijek rado vraća.

U predizbornom, političkom, ekonomskom i svakom drugom bosanskohercegovačkom, ali i regionalnom sivilu lijepe vijesti postale su rijetkost. Posebno o ljudima poput Osmanagića i Đokovića, ali i ostalih sportskih asova koji su se potrudili da nam barem ovih nekoliko dana bude drugačije od ostalih.


Alen Bajramović. Avaz

Poseban raritet u ovim decenijama predstavljaju pojedinci koji traže i pronalaze ideje što zbližavaju, koji ne čekaju dan koji nikad doći neće, da o svemu i svačemu jednako mislimo i na isti način se odnosimo.

Ako je jedan događaj izazvao toliko pozitivnih emocija, ako će jedan projekt imati toliko pozitivnih efekata, je li i dalje iluzorno očekivati da poruke iz "Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca" dopru do mozgova mnogo šireg kruga ljudi, pa da sličnim događajima, ne samo sportskim, češće svjedočimo?!

Cijeli ljudski vijek proveli smo u insistiranju na podjelama, fizičkim, i granicama u glavama ljudi, a Novakova i Semirova odlučnost i posvećenost itekako mogu pomoći da se, umjesto problema, konačno počnu tražiti rješenja.

Kojima bi se, opet, najviše radovali mladi ljudi, kojima težak posao ostavljamo u naslijeđe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.