FRANCUSKA

Ministrica sporta ocijenila poruku Đokovića neprikladnom: Ovo se više ne treba ponavljati

Ameli Udea-Kastera smatra poruku militantnom

Novak Đoković. Screenshot/Twitter

N. H.

31.5.2023

Novak Đoković večeras igra svoj meč drugog kola Rolan Garosa protiv Martona Fučoviča (Fucsovics). Ipak, njegov gest iz prve runde je i dalje u centru pažnje.

Kao što je poznato, on je, nakon pobjede protiv američkog tenisera Aleksandra Kovačevića, na kameri napisao poruke „Kosovo je srce Srbije“ i „Stop nasilju“, što je izazvalo brojne reakcije. Francuska teniska federacija (FFT) je odbacila mogućnosti kažnjavanja srbijanskog tenisera. 

Sada se o toj temi oglasila i ministrica sporta Francuske Ameli Udea-Kastera (Amelie Oudea-Castera), koja je u razgovoru za nacionalnu televiziju Francuske istakla da je poruka „neprikladna“ i da to „ne treba da se ponovi“.

Screenshot

Udea-Kastera smatra da je sam natpis bio militantan i veoma politički nastrojen. Otkrila je i da je direktorica turnira razgovarala s Đokovićem i istakla princip neutralnosti.

- Kada se šalju poruke koje su odbrana ljudskih prava, poruke koje približavaju ljude oko univerzalnih vrijednosti, jedan sportista je slobodan ih uputiti - rekla je ona, dodajući da se ipak radi o "militantnoj i vrlo političkoj" poruci Đokovića koja ne treba da se ponovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.