MELBURN

Đoković, Gauf i Sabalenka u polufinalu Australian Opena

Đoković je u četvrtfinalu bio bolji od Amerikanca Tejlora Frica

Novak Đoković. Fena

FENA

23.1.2024

Srbijanski teniser Novak Đoković, Amerikanka Koko Gauf (Coco Gauff) i Bjeloruskinja Arja Sabalenka (Aryna) izborili su nastup u polufinalu Australian Opena, prvog Gren slem turnira sezone u Melburnu.

Đoković je u četvrtfinalu bio bolji od Amerikanca Tejlora Frica (Taylora Fritza) sa 7:6 (3), 4:6, 6:2 i 6:3 nakon tri sata i 45 minuta igre, čime se još više približio rekordnom 25. Gren slem naslovu. Đokovića sada samo dvije pojedinačne pobjede dijele da postane jedini igrač u historiji koji je osvojio isto toliko Gren slem titula. Sa 24 titule, Đoković je trenutno izjednačen s Australkom Margaret Kurt (Court). U muškom tenisu je na vrhu, ima dva naslova više od Španca Rafaela Nadala i četiri više od Švicarca Rodžera Federera (Roger).

Đoković će u polufinalu igrati s pobjednikom meča između četvrtog nosioca Italijana Janika Sinera (Jannik) i petog nosioca Rusa Andreja Rubljova.

Gauf, četvrta nositeljica u čatvrtfinalu je savladala Ukrajinku Martu Kostjuk sa 7:6 (6), 6:7 (3), 6:2. U polufinalu je čeka druga nositeljica Arina Sabalenka iz Bjelorusije. Braniteljica titule savladala je devetu nositeljicu Čehinju Barboru Krejčikovu 6:2, 6:3, nakon sat i 11 minuta igre. Sabalenka će šesti put zaredom igrati u polufinalu Gren slem turnira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.